Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

AP: Srpski populistički predsjednik i lider separatista bosanskih Srba organizovali veliki nacionalistički skup

Današnji skup je, nastavlja AP, obuhvatio i ''pravoslavne crkvene molitve i narodne igre i nosio je glavnu poruku da su Srbi, gdje god da žive, jedan narod koji teži istim ciljevima''

Američka novinska agencija AP piše da je danas “srpski populistički predsjednik pozvao na mir i harmoniju na Balkanu, iako su on i lider separatista bosanskih Srba organizovali veliki nacionalistički skup na kojem su se pozivali na ‘jedinstvo’ svih Srba u regionu što je poruka koja je podigla obrve u susjednim državama”.

Agencija piše da je “ ‘Svesrpski sabor‘ pod parolom ‘Jedan narod, jedan sabor’ uključio hiljade bosanskih Srba i onih koji su u srpsku prijestonicu Beograd doputovali iz susjednih zemalja, uključujući Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju“.

Taj skup je priređen „samo nekoliko sedmica nakon pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala da se 11. jul svake godine proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. nad više od 8.000 dječaka i muškaraca bosanskih Muslimana od strane snaga bosanskih Srba. Srbija i bosanski Srbi oštro su se protivili usvajanju te odluke“, piše AP.

Današnji skup je, nastavlja AP, obuhvatio i „pravoslavne crkvene molitve i narodne igre i nosio je glavnu poruku da su Srbi, gdje god da žive, jedan narod koji teži istim ciljevima“.

U deklaraciji sa „Sabora“ kaže se: „Svesrpski sabor napominje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu. Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim imenima i ima pravo da njeguje svoju bogatu tradiciju“, citira AP.

Agencija piše da je „ideja koju su pokrenuli srpski nacionalisti da svi Srbi koji žive na Zapadnom Balkanu treba da budu dio iste političke sfere i da žive u zajedničkoj državi, dovela do raspada Jugoslavije 1990-ih, smatraju mnogi istoričari i analitičari“.

„Takve ideje se ponovo guraju u Srbiji, iako su njen sve autoritarniji predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik danas pokušali da umanje sve prijetnje regionu sa skupa u Beogradu“, ocijenjeno je dalje.

„Dodik koji je na miting stigao direktno sa jednog od čestih sastanaka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, neprestano insistira da se polovina Bosne koju kontrolišu bosanski Srbi odvoji od labave unije i pridruži susjednoj Srbiji“, navodi AP.

Agencija citira da je Dodik rekao da je „multipolarni svijet koji dolazi nešto drugačije od onoga što je nekada bio svijet kojim je dominirala jedna strana (Zapad) i mi moramo da razumijemo te odnose“ i dodaje da je Dodik rekao je da Vučić „to razumije bolje od drugih“.

Vučić je izjavio da „Srbija nikada neće ostaviti bosanske Srbe na cjedilu“, piše AP i prenosi iz njegovog govora:

„Moj jedini zahtjev za vas je da pokušate sve mirno i u razgovoru sa svim drugim narodima (u Bosni), u skladu sa Dejtonskim sporazumom, da riješite sve probleme“.

AP podsjeća da su „SAD koje su djelimično sankcionisale Dodika zbog njegovih separatističkih poteza, rekle da će braniti bosansko jedinstvo svim raspoloživim sredstvima“ i zatim navodi da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u poruci učesnicima skupa u Beogradu „dao prećutnu podršku separatistima bosanskih Srba“.

Lavrov je rekao, piše AP, da „Rusija nikada neće zatvarati oči pred bilo kakvom nepravdom prema bratskom srpskom narodu i pokušajima da ga demonizuje, gazeći njegova legitimna prava“.

„Zajedno s drugim narodima koji vole slobodu, nastavićemo da gradimo novi svjetski poredak zasnovan na jednakosti, dijalogu, međusobnom poštovanju i uzajamnom uvažavanju interesa“, rekao je Lavrov.

„Zapadni zvaničnici vjeruju da Rusija pokušava da destabilizuje Balkan kako bi bar dio pažnje skrenuo sa svog rata u Ukrajini. Iako formalno traži članstvo u Evropskoj uniji, Srbija je odbila da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije“, piše na kraju AP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sindon
09.06.2024-10:15 10:15

VRLO SU BOLESNI. JASNO TO JE BOLESNA VELIKA SRBIJA