Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Ambasada SAD u BIH: Dodikove separatističke izjave opasne po sve građane BiH

Iz američke ambasade u BiH su naglasili da je Ustav BiH kristalno jasan, odnosno da entitet nema ustavna ovlašćenja da se otcijepi od BiH

Američka ambasada u BiH saopštila je danas da je su opasni “separatistička retorika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine” i dodala da će njegovo destabilizujuće djelovanje imati negativne posljedice ne samo na njega, već i na sve građane ove zemlje gdje god da žive.

„Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju“, istakli su u saopštenju.

Iz američke ambasade u BiH su naglasili da je Ustav BiH kristalno jasan, odnosno da entitet nema ustavna ovlašćenja da se otcijepi od BiH.

„Sjedinjene Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru“, stoji u saopštenju.

Dodali su da je SAD „nastaviti da pozivaju na odgovornost one koji pokušavaju da potkopaju BiH i njene institucije i pokušaju da destabilizuju zemlju i region“.

„Stavovi SAD o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju“, ističe se u saopštenju.

BiH je, naveli su iz ambasade SAD u BiH, multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati, Srbi, i ostali.

„Svi su Evropljani, svi su Bosanci i Hercegovci i svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su pro-BiH, jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine – sve njih“, zaključili su iz američke ambasade u BiH.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
02.12.2023-19:39 19:39

Dejtonci su krivi..sto su ovim fasistima..koji su ubijali narod u Srebrenici..dadnu neki naziv republika srpska…te republike nikad nije postajalo..no samo B i H..trebaliste bosancima i hercegovcima dati vise procenata da odlucuju..a ne ubicama…

Mark
29.12.2023-03:33 03:33

BiH je suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru“,
Dodika u zatvor.