Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Večerašnji protest biće još masovniji

Ističe da će građani protestima poslati i jasnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti da ima dovoljno onih koji neće dozvoliti da se te vrijednosti uruše

Vjerujem da će večerašnji, četvrti protest biti masovan kao i prethodna tri. Na protestima građani izražavaju revolt, šalju jasnu poruku onima koji i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti svojim aktivnosti pokušavaju da uruše Ustav, ustavno uređenje i ustavnu podjelu vlasti, kazao je šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Ovo je i odnos građana prema dvogodišnjoj uzurpacijom vlasti sa pokušajem da se potpuno zatru sve vrijednosti za koje smo se deceniju unazad borili. Tu prevashodno mislim na one osnovne vrijednosti – da je Crna Gora multikonfesionalni, multinacionalno, sekularno društvo koje počiva na temeljima antifašizma”, kazao je Živković.

Ističe da će građani protestima poslati i jasnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti da ima dovoljno onih koji neće dozvoliti da se te vrijednosti uruše.

Objašnjava da parlamentarna većina koja, kako kaže, funkcioniše po principu ‘uzmi ili ostavi’, međusobnog nadgornjavanja, preigravanja odnosno manipulacija, i, dodaje, vječitog svaljivanja krivice na nekog drugog, pokušala da, kroz izmjene i dopune Zakona o predsjedniku kupi određeni vremenski period odnosno da zakon pretvori u vremensku mašinu.

“Taj zakon je, i bez mišljenja Venecijanske komisije, dezavuisao Ustav. Vencijanska komisija je saopštila da je taj zakon potpuno suprostavljen Ustavu i ustavnim normama Crne Gore i dala jasnu preporuku da poslanici ne usvajaju zakon u ponovnom izglasavanju”, kazao je Živković.

Objašnjava da je po Ustavu jasno propisana dužnost predsjednika da, nakon ponovnog izglasavanja, predsjednik taj akt potpiše, te da tu nema nikakve dileme niti prostora za drugačije tumačenje.

“Predsjednik Đukanović je prebacio odgovornost na one koji su izglasali zakon za njegovu implementaciju. On neće biti udružen sa njima u rušenju Ustava. Svi rokovi su istekli u septembru mjesecu. Oni koji su htjeli da se dogovore u septembru imali su dovoljno vremena. Nisu se dogovorili zbog kalkulacija, prevashodno od strane partije premijera Abazovića koji je imao samo jednu namjeru – da što duže politički ostane na poziciji premijera u tehničku mandatu. I očigledno se i danas iz njegovog narativa i danas se da naskutiti da on želi što duže ostati na toj poziciji a nikako da ukaže šansu nekom drugom ili da se pokuša na ovaj način dogovoriti o sastavu neke nove navodne Vlade kroz podršku imaginarne parlamentarne većine. Svjestan činjenice da su izbori jedino rješenje ali neodgovoran prema državnim interesima, kakav je bio u prethodnom periodu, Abazović pokušava da kupi još malo vremena na ovoj poziciji”, ocijenio je Živković.

Pojašnjava da predsjednik neće pozivati na konsultacije predstavnike političkih subjekata niti da će ukazati povjerenje ili mandat bilo kom pojedinicu iz te parlamentarne većine.

Parlamentarna većina odgovorna je za podrivanje ustavnog uređena, za ustavni puč koji se desio u Skupštini Crne Gore, smatra Živković.

“Nema nikakve dileme da su se odlučili suprostaviti evropskoj i međunarodnoj zajednici, evropskim vrijednostima i sebe javno i glasno deklarisali kao protivnike evropskog sistema vrijednosti”, kazao je.

Ovim potezom parlamentarna većina gura Crnu Goru u međunarodnu izolaciju za šta će snositi odgovornost na narednim izborima, zaključuje Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
20.12.2022-12:51 12:51

Gospodine Živkoviću, j bOŽIDAR-BOBO ZEKOVIĆ sigurno dolazim na današnje proteste, da Gandijevski, odlučno, nepokolebljivo, istrajno pružam otpor omrznutIM SRPSKOM UGNJETAČ,IMA I NJEGOVIM PODLIM POMAGAČIMA, a sve u odbrani CRNOGORACA I CRNOGORKI OD POTPUNOG UNIŠTENJA ZAJEDNO SA DRŽAVOM CRNOM GOROM. Taj otpor se temelji na slavnoj istoriji Crne Gore, koja se vjekovima borila protiv nečovještva, nasilnika, uzurpatora i asimilatora. Taj otpor počiva vjekovima dokazanoj odanosti Crnogoraca i Crnogorki lj poštovanju i ljubavi za svakog čovjeka koji živi u i van Crne Gore. Ali srbonacistička, kriminalna parlamentarna većina nije pokušala da zakonom o predsjedniku “kupi vrijeme”. Ona je te to vrjeme dobla… Pročitaj više »