Četvrtak, 20 Juna, 2024
Rubrika:

Živković: Nema te rekonstrukcije koja ovu Vladu može da spasi, PES usputna sezonska pojava

Objašnjava da se na primjerima funkcionisanja pojedinih opština najbolje ogleda stanje u parlamentarnoj većini i na državnom nivou.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su jasne nesuglasice u parlamentarnoj većini i da nije problem u odgađanju sjednice Skupštine već u sistemskoj neuređenosti unutar Vlade Milojka Spajića.

– Da li će Skupština biti u utorak ili četvrtak manji je problem, ovdje je mnogo veći problem sistemske neuređenosti ili loših odnosa unutar parlamentarne većine. Demokrate su najavile da će uskratiti podršku ili – dali su oročenu podrošku vladi Milojka Spajića do dobijanja IBAR-a. U međuvremenu, pojavila se informacija da ni Demokratska narodna partija ni Nova srpska demokratija neće glasati za rekonstrukciju Vlade ukoliko se u međuvremenu ne izglasa Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. Sve ovo što se dešava samo je produkt onoga što gledamo prethodne četiri godine – rekao je Živković u “Drugačijoj radio vezi” na Anteni M.

Živković je podsjetio na vrijeme kada je bivši Demokratski front kao dio parlamentarne većine bojkotovao rad Skupštine zbog toga što je usvojena Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici.

– DF je iz parlamentarne većine bojkotovao rad Skupštine. Možda je to bilo neko novo demokratsko pravilo, do sada to nijesmo imali prilike da čujemo i vidimo, ali oni su ga izmislili, i inovativni su u izmišljanju opstruktivnih metoda – ironičan je lider DPS-a.

Objašnjava da se na primjerima funkcionisanja pojedinih opština najbolje ogleda stanje u parlamentarnoj većini i na državnom nivou.

– Da svedemo to na opštine, iako govorimo o državnom nivou, da bismo razumijeli u kakvom ambijentu mi radimo i trenutno živimo. U Ulcinju su se posvađali, došlo je do promjene vlasti. U Budvi su se posvađali, poslije godinu dana apsolutne vlasti imali smo izbore, a sada ne mogu da formiraju vlast… U Tivtu, problemi unutar parlamentarne većine. U Kotoru, čini mi se da još uvijek nijesu usvojili budžet, u Herceg Novom problemi unutar parlamentarne većine. U Podgorici, poslije godinu dana vlasti čujemo najave da bi lako mogli doći do organizacije vanrednih izbora – naglasio je on.

Vlada Milojka Spajića ide ka sigurnom padu?

Živković navodi da unutar Vlade Milojka Spajića postoje jasne ideološke razlike koje vode sigurnom padu Vlade.

– Nema te rekonstrukcije Vlade, ne postoji ta rekonstrukcija Vlade koja može ovu Vladu da spasi. To su dijametralno suprostavljeni vrijednosni ideološki i programski stavovi unutar parlamentarne većine, gdje ih ni jedna fotelja ne može toliko zaslijepiti da ova vlada ne padne – dodao je on.

Komentarišući izbore u Andrijevici, Živković ocjenjuje kako ima prostora za dogovor i da DPS može ostvariti koalicioni kapacitet u toj opštini. Objašnjava i na čemu zasniva takav optimizam.

– Vjerujem da će se oni koji žive u Andrijevici najlakše dogovoriti. Iza DPS stoje rezultati, jasni rezultati, projekti, investicije i razvoj te sredine. Jedna uspješna priča, koja je trajala do 30. avgusta 2020. godine. U međuvremenu došle su na vlast neke druge političke strukture, pokazale kako ne treba raditi i ja sam duboko uvjeren da među ovim političkim subjektima, koji su nastupali na ovim lokalnim izborima, ima onih koji će dati podršku Srđanu Mašoviću na osnovu prethodno ostvarenih rezultata. Pa da ponovo vratimo Andrijevicu na put razvoja – poručuje Živković.

Lider Demokratske partije socijalista osvrnuo se i na sinošnje praćnje izbornih rezultata na Javnom servisu, navodeći da je “zadivljen” potrebom voditelja emisije i same RTCG da minimiziraju rezultat partije na čijem je čelu.

– U redu, možete politički drugačije da promišljate, ali je valjda je obaveza da se malo objektivnije sagledaju određene okolnosti i na osnovu toga dajete sud. Čuli smo od voditelja i prije najave PES-a da oni neće sa DPS-om u kolaciju. Nositeljka liste pokreta Evropa sad je bila odbornica DPS do 30. avgusta a tada je zbog stavljanja u pravni promet Zakona o slobodi vjeroispovjesti napustila našu partiju – podsjeća Živković.

“Kada ste u koaliciji sa onima koji šire nacionalizam završite kao PES”
Rezultat pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Budvi i Andrijevici Živković vidi kao neminovan plod njihove dosadašnje politike.

– Veoma važno je reći da je glavni konstituent vlasti na državnom nivou zabilježio ozbiljan pad glasova, govorimo o pokretu Evropa sad, kako na lokalnim izborima u Andrijevici tako i na lokalnim izborima u Budvi. To je jedan od indikatora koji pokazuje da kada ste u koaliciji sa onima koji šire nacionalizam i sa onima koji predano rade na urušavanju nacionalnih interesa završite ovako kako završi pokret Evropa sad, koji je, već sada možemo reći, usputna sezonska pojava – naglasio je on.

Kako navodi, optužbe između bivših konstituenata vlasti u Budvi za kriminal i korupciju, Specijalni tužilac trebalo bi pomno da proprati, jer su posrijedi opasne stvari.

Živković kaže da osnivanje stranke, bivšeg premijera Crne Gore i zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića, ne bi komentarisao dok se ne potvrde najave.

– Ne bih sada hipotetisao dok ne vidimo da li će se to suštinski desiti. Pročitao sam to u medijima, ali sačekao bih finalnu formu, ako je bude. Vrata Demokratske partije socijalista uvijek su svima otvorena. Uvijek bila i danas su. Ko god ima ambiciju da snaži tu politiku uvijek je dobrodošao. Naravno, mi u partiji baštinimo različite poglede, a da li će neko imati ambciju da formira neki novi politički subjekt – srećno bilo – poručuje Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
04.06.2024-05:52 05:52

Griješite gospodine Živkoviću, jer svi iz vlasti duvaju u istu pinjatu i svi vole gibanicu svađa je samo o veličini komada te gibanice koju ko zakuči prilikom raskubanja. Nema pomeđu njih ideoloških razlika svijema im je na umu samo tuđa država, crkva, jezik, korito i predśednik AV, svađa izbija oko parčića gibanice. Pusta gibanica pusto korito i puste fotelje pusto im ostalo kad su spremni žrtvovati narod zbog njih…

COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
04.06.2024-06:23 06:23

Što bi rekli stari mrtvac može da prdne ali ne i da ustane ili babu možeš i našminkati ali ne i nevjestom načinjeti…