Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Živković: Na sceni je legalizacija bezakonja, prokopavanje tunela je posljedica nerada institucija

''U Crnoj Gori može da se ponaša kako god ko hoće. Sve je to produkt nerada institucija. Kada nemate adekvatan odgovor institucija ne treba da nas čudi najveća kompromitacija bezbjednosnog sektora, a to je prokopavanje tunela u depou Višeg suda'', kaže Živković

Crna Gora je prethodne tri godine u potpunom institucionalnom haosu, na sceni je legalizacija bezakonja, saopštio je v.d. predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković na vanrednoj pres konferenciji.

“U Crnoj Gori može da se ponaša kako god ko hoće. Sve je to produkt nerada institucija. Kada nemate adekvatan odgovor institucija ne treba da nas čudi najveća kompromitacija bezbjednosnog sektora, a to je prokopavanje tunela u depou Višeg suda”, kaže Živković.

Neko je, kako kaže, bez ikakvog problema dva mjeseca kopao tunel u centru grada gdje se nalaze sve štićene institucije.

“Nemam preciznu informaciju šta je iz depoa kontkretno iznijeto. Imamo situaciju da ANB i UP nije postupala u skladu sa zakonom i nije spriječila ovakav događaj.

Po običaju dolazi do prebacivanja odgovornosti. Niko nije odgovoran što ne može da se održi sjednica u Andrijevici, izborni krug u Šavniku.

Što se prokopanog tunela tiče, da stvar bude još gora zbog navodnog PR-a i slikanja sa mjesta krivičnog djela imali ste priliku da vidite da su premijer i ministar zatečeni u kompromitaciji dokaza. Bilo ko od nas ovdje da se zatekao na bilo kom mjestu đe je izvršeno krivično djelo automatski bi bio priveden. Postavlja se pitanje koji tužilac je dao odobrenje Abazovicu i ministrima da uđu na mjesto gdje je počinjeno krivično djelo”, saopštava Živković.

Živković napominje da bi Tužilaštvo trebalo da vodi kompletan postupak, a da Uprava policije postupa po nalozima Tužilaštva.

“Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da se nađe. na mjestu krivičnog djela? Obesmišljavanje institucija zbog PR-a i potrebe slikanja i političkog konfrontiranja je samo dokaz haosa institucija”, dodaje on i ukazuje:

“Ovo je kompromitacija drzave. Ovo nema veze ko je vlast, a ko je opozicija. Mi tražimo odgovore. Napisaćemo krivičnu prijavu protiv svih lica koji su učestvovali u ovome i protiv premijera i ministara koji su bez zazora bili na mjestu krivičnog djela i kompromitovali dokaze. Ovo je neviđeni skandal. Podnijecemo krivičnu prijavu protiv svih aktera u ovom postupku.”

Na pitanje u čemu vidi rješenje i što je sljedeći potez, Živković odgovara da je potrebno pronaći onoga ko je odgovoran za ovakvo stanje u bezbjednosnom sektoru.

“Ja sam već adresirao odgovornost na premijera. Crna Gora treba da dobije ozbiljnu vlast, a ne cirkus. Trebaju nam institucije koje će u skladu sa zakonom obavljati svoje zadatke. Mi ni nakon četiri dana nemamo informaciju što je nestalo iz depoa”, poručuje Živković.

Do kraja godine moguću unutarpartijski izbori

Zbog niza izbornih ciklusa, objašnjava Živković, nije bilo moguće organizovat unutarpartijski izborni proces.

“Nakon završenih parlamentarnih izbora krenuli smo u analizu stanja u partiji. To nije jednostavan proces. Naša partija je ozbiljna partija. Naredni mjesec ćemo iskoristiti da obavimo sa svim našim članovima konsultacije i neposredno nakon toga će biti izbor partijskog rukovodstva. Nadam se do kraja godine da će biti taj datum. Ići ćemo ka tome da se neposredno bira partijsko rukovodstvo”, objašnjava on.

Na pitanje o pregovorima o formiranju Vlade, Živković je rekao da u ovom momentu, s obzirom na to kako teku pregovori, nije optimističan da će se izvršna vlast skorije formirati.

“Mi nemamo nagovještaj kad može da se formira, a vidite da pregovori teku preko mobilnih aplikacija. Na mandataru je da izađe pred javnost i saopšti suštinu pregovora a ne vidim da se to iznosi u javnosti. Kako teku pregovori ne ulivaju optimizam da će vlada skorije biti formirana”, kaže on.

Govoreći o izborima u Šavniku, Živković vjeruje da se situacija ne može razriješiti ako nemamo odgovorne institucije. Da su institucije odreagovale na adekvatan način poslije prvog puta opstrukcije, tvrdi da nikom ne bi palo na pamet da nastavi dalje.

Govoreci o stanju na lokalnom nivou u Podgorici, Živković kaže da nikada sitacija nije ovakva bila.

“27 hiljada je zaposleno u javnoj administraciji u prethodne tri godine. O tome se ćuti”, tvrdi Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve