Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Zirojević: Ukoliko bude poziva odazvaćemo se, jer bez građanskih partija koje predstavljaju interese Crnogoraca nema stabilne Vlade

Kaže da poziva ni razgovore, kako formalnih, tako ni neformalnih nije bilo do sada

Ono što se do sada nije pominjalo prilikom priče o pregovorima o novoj Vladi, makar ne javno, jeste učesće nacionalnih Crnogoraca u vlasti. Ni u ovoj, kao ni u jednoj od Vlada nakon avgusta 2020.

Nikola Zirojević iz SD-a u izjavi za Antenu M kaže da je to loša poruka. Pa iako SD nije crnogorska već građanska partija, shvataju zašto su percipirani tako.

“Politička situacija u Crnoj Gori je takva da jedino Crnogorci nemaju svoju nacionalnu partiju, pa su onda prepušteni onome što građanske partije rade i briga o crnogorskoj naciji je u konačnom prepuštena tim građanskim partijama. U protekle tri godine, partije koje brinu o nacionalnim interesima Crnogoraca u potpunosti su bile izostavljene iz vladajućih struktura. Ne može se, u Crnoj Gori, u kojoj se preko 40% građana izjašnjavaju kao Crnogorci, formirati nijedna stabilna vlada bez predstavnika tog dijela građana. To se nažalost radilo u prethodne dvije vlade, i upravo zbog toga, osim činjenice da su bile izuzetno štetne i nesposobne, nijesu se duže održale i nijesu isporučile konkretne rezultate”, ocjenjuje Zirojević.

Kaže da poziva ni razgovore, kako formalnih, tako ni neformalnih nije bilo do sada.

Ukoliko ih bude odazvaće se, jer smatraju da izazove koji stoje pred Crnom Gorom u narednom periodu može rješavati samo stabilna većina.

“Potpuno je navažno da li će to biti Socijaldemokrate ili neka druga partija, ali je od vitalnog interesa da partije koje štite vitalne interese Crnogoraca budu zastupljene u Vladi. Jedino tako možemo dovesti do smanjenja tenzija prije svega, koje su ogromne, a onda i do nekih konkretnih rezultata koji će dovesti do konačnog ulaska Crne Gore u EU. Mislim da integracija svih partija može biti dobar korak naprijed, koji će voditi ka formiranju jedne drugačije političke atmosfere u Crnoj Gori. Potrebna nam je, ne vlada koja ima podršku 41 poslanika, već Vlada koja u najmanju ruku ima podršku  49 poslanika. Idealno bi bilo da ima 55 i te kalkulacije postoje kada pogledate raspodjelu mandata. Sve što ne podrazumijeva ove brojeve ne može isporučiti konkretne rezultate. Poenta je dakle da imamo Vladu koja će garantovati stabilnost političku građanima, a te stabilnosti nema ukoliko u njoj ne bude partija sa ovog političkog pola”, ocjenjuje on.

Ukoliko poziv, ipak, stigne, Zirojević kaže da je potpuno jasno da koalicija Za budućnost Crne Gore nije partner sa kojim bi oni mogli zajedno da vode državu.

“Ako govorimo o političkim subjektima kojima je Rusija spoljnopolitički bliža od EU i NATO, ako govorimo o subjektima koji u prevečerje izbora pokušavaju organizovati povlačenje priznanja jedne susjedne države koju je Crna Gora davano priznala, jasno je da politički subjekti koji su tako orjentisani ne mogu biti naši partneri u Vladi. Sa njima mogu postojati neki pregovori i dogovori o nekim pitanjima za koja nam je potrebna dvotrećinska ili tropetinska većina, ali voditi državu sa nekim tako orjentisanim za nas u principu nije prihvatljivo”, naveo je Zirojević u izjavi za Antenu M.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve