Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Tražićemo da se iz državnog budžeta kupe udžbenici za sve osnovnce

Socijaldemokratska partija će sjutra u skupštinsku proceduru uputiti amandmane na prijedlog budžeta za 2020. godinu kojim ćemo tražiti da se iz državnom budžeta kupe udžbenici za sve osnovce u Crnoj Gori

Socijaldemokratska partija će sjutra u skupštinsku proceduru uputiti amandmane na prijedlog budžeta za 2020. godinu kojim ćemo tražiti da se iz državnom budžeta kupe udžbenici za sve osnovce u Crnoj Gori. Time bi suštinski bila ispunjena ustavna odredba da je osnovno obrazovanje besplatno, kazao je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

Bojan Zeković

Prema njegovim riječima, navedenim izmjenama će svi đaci u crnogorskim osnovnim školama od narednog 1.septembra dobiti bespatne udžbenike, koje bi bili u obavezi da vrate po završetku školske godine, kako bi ih koristile i sljedeće generacije.

“Na ovaj način bi sva djeca u Crnoj Gori bila u istoj situacija, jer sada dio lokalnih samouprava, prepoznajući problem visokih cijene kompleta udžbenika, obezbjeđuju sredstva za njihovu kupovinu. U nekim opštinama samo za prvake, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa, budući da je obrazovanje u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave.

Novac koji je potreban za 68.000 osnovaca je svakako značajno manji od potrošnje novca na projekte poput spašavanja MontenegroAirlinesa, za koji će Vlada dati 155 miliona ili najnovijeg troška od 30 miliona za garancije u koruptivnom poslu kad je u pitanju kolektor u Budvi. Smatramo da je puno bolje da se novac koji se očigledno troši neracionalno i za gubitaške kompanije i projekte, utroši na kupovine udžbenika za osnovce i time kao društvo pokažemo suštinsku brinu i odnos prema budućnosti Crne Gore”, piše u saopštenju.

Takođe, SDP će predložiti i amandmane kojima ćemo tražiti povećanje zarada u zdravstvenom sektoru i sektoru bezbjednosti, kako bi, navodi Zeković, naši ljekari, medicinski radnici i policijaci bili adekvatno plaćeni za odgovoran posao koji svakodnevno obavljaju.

“Novca u budžetu ima više nego dovoljno, samo je pitanje da li ćemo ga potrošiti na Montengro Airlines ili na povećanje zarada desetinama hiljada vrijednih i posvećenih ljekara, profesora ili policijaca i kupovine udžbenika za sve osnovce”, smatra Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve