Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Ne dezavuisati Ustav već izabrati legitimnog i nezavisnog VDT-a

''Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti buduća, ne mogu sa natpolovičnom većinom birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje'', dodao je Zeković

Više puta ponovljeno upozorenje Evropske unije, ovog puta upućeno od šefice misije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa još jednom potvrđuje utemeljenost kritika SDP-a. Neusvajanje preporuka Venecijanske komisije stvara rizik od politizacije Tužilačkog savjeta, a neophodnost promjena u Tužilaštvu zloupotrijebljena je i iskorišćena za normativno nazadovanje koje omogućava političku kontrolu, poručio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković.

”Podsjećamo da je Socijaldemokratska partija mjesecima insistirala, a što je g. Bečić uporno odbijao, na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, kako bi dobili novog VDT-a koji bi imao legitimitet kvalifikovane većine u Skupštini i sa takvim legitimitetom unaprijedio rad ključne istitucije za vladavinu prava i proces integracija u EU”, kazao je on.

Zeković je ukazao na to da “izmjene zakona koje omogućavaju mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavljaju i iz EU i Venecijanske komisije, neophodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje”.

”Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti buduća, ne mogu sa natpolovičnom većinom birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje”, dodao je on.

Zeković je kazao da u SDP-u očekuju da će članovi TS-a uvažiti upozorenje iz EK i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, i da se neće ići u dezavuisanje Ustava, “već da ćemo konačno dobiti legitimnog i nezavisnog VDT-a, kakav je neophodan Crnoj Gori”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve