Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zejnelagić i Bojović: Freskopis udara na čojstvo i čast građana Rožaja

''Ovaj postupak Rožajci, građanska i multietnička Crna Gora neće zaboraviti i to je samo razlog više da se odlučno suprostavimo kleronacionalizmu SPC i njenih sveštenika''

Crnogorska javnost je ovih dana upoznata sa nacionalističkim skandalom vezanim za freskopise u Rožajskoj crkvi Ružici koja je u posjedu Srpske pravoslavne crkve. U gradu koji je poznat po međuvjerskom suživotu i slozi, gradu koji je godinama bio utočište svima nezavisno od vjere i nacije, sveštenik SPC Slobodan Radojević je kreirao freskopis kojim se narušava međuvjerski i međunacionalni sklad i udara na čojstvo i čast građana Rožaja, kazali su članovi Koordinacionog odbora Građanske inicijative 21. maj Rade Bojović i Merdan Zejnelagić. 

Pritom, navode, istorijski je poznato da su u Rožajama tokom Prvog i Drugog svjetskog rata utočište i spas nalazile i mnoge pravoslavne porodice pri čemu su nerijetko žensku djecu skrivale kod starih rožajskih plemena.

“Da bi apsurd ovog nacionalističkog i mrziteljskog ispada bio još i veći Rožajci koji nijesu hrišćanske vjere većinski su pomogli izgradnju crkve i izradu freskopisa. A ispalo je da SPC i njen svještenik u Rožajcima vide osmanlijske ratnike koji pale i ruše crkve i ubijaju dijete u kolijevci. S druge strane, ovo nije prvi slučaj ugrožavanja međuvjerskog i multietničkog sklada”, navode članovi Koordinacionog odbora Građanske inicijative 21. maj.

Naime, kako su istakli, pomenuti sveštenik je prethodno isklesao lik osvjedočenog saradnika okupatora i ratnog zločinca Draže Mihajlovića, što je rožajska javnost već bila osudila.

“To je takođe prećutano od strane SPC pa ispada da je građanima Rožaja i cijeloj multietničkoj Crnoj Gori poručeno od strane srpskih episkopa i njihovih beogradskih nalogodavaca da SPC ne želi miran i skladan život svih njenih građana”, navode u reagovanju.

A da ne podsjećamo, dodaju, na istorijski brojne četničke i velikosrpske zločine nad muslimanskim stanovništvom, koji su bili motivisani genocidnom politikom, počev od Šahovića pa tokom Drugog svjetskog rata, koji nikada nijesu eksplicitno osuđeni od strane SPC.

“U svakom slučaju, ovaj postupak Rožajci, građanska i multietnička Crna Gora neće zaboraviti i to je samo razlog više da se odlučno suprostavimo kleronacionalizmu SPC i njenih sveštenika”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve