Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Zakon o lokalnoj samoupravi povučen, nema odlaganja izbora u Prijestonici, Mojkovcu i Petnjici

Skupština nije usvojila amandmane Socijalističke narodne partije koji su, kako je kazao poslanik DF-a Slaven Radunović, trebalo da garantuju da će se sprovesti odluka ako dođe do situacije da predsjednik Milo Đukanović ne odloži izbore.

Skupština Crne Gore povukla je iz procedure Zakon o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana 2022. godine.

Skupština je prethodno usvojila u načelu dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da se lokalni izbori u 16 crnogorskih opština i Golubovcima održe istog dana naredne godine.

Skupština nije usvojila amandmane Socijalističke narodne partije koji su, kako je kazao poslanik DF-a Slaven Radunović, trebalo da garantuju da će se sprovesti odluka ako dođe do situacije da predsjednik Milo Đukanović ne odloži izbore. Kako su protiv amandmana glasali poslanici GP URA, Radunović je zatražio pauzu jer se, kako je kazao, “time ruši sva koncepcija”.

“Narednog dana od dana prestanka važenja Odluke Predsjednika Cme Gore, Opštinske izborne komisije Mojkovac, Petnjica i Cetinje, u okviru svojih nadležnosti, postupajući po službenoj dužnosti, dužne su donijeti Odluku o prestanku važenja svih izbomih radnji izvršenih u postupku sprovođenja izbora za odbornike u SO Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje, raspisanih za 05. decembar 2021. godine”, piše u amandmanu broj dva koji je podnio Dragan Ivanović.

“Ovo je nova situacija jer kolege iz GP URA nijesu gasale za amandmane koji su garantovali da će se sprovesti odluka ako dođe do situacije da Đukanović ne odloži izbore iako mu ovaj zakon to nalaže. Dolazi se do zaključka da će URA da izađe na izbore iako ih Đukanović ne odloži. To ruši svu koncepciju i izlaskom partije na vlasti na te izbore sa DPS-om”, kazao je Radunović.

Zakon je nakon toga povučen iz procedure.

Početak sjednice jutros, obilježila je žustra rasprava između poslanika Demokratskog fronta i Ure u koju se povremeno uključivao i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

U ime predlagača Momo Koprivica iz Demokrata podsjetio je da se tim aktom traži objedinjavanje održavanja lokalnih izbora u jednom danu

-Svjedoci smo da se na lokalnim izborima nametao strah da će baš ti izbori biti istorijski. Sve je to stvaralo atmosferu da se građani vanpravnim mehanizmima tjeraju na političku podršku. Ovaj zakon je način da se suzi prostor onima koji žele da ograniče birače- dodao je Koprivica.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da ga je obeshrabrio današnji početak sjednice.

-Nemam neke natprirodne moći ali osjećam da plenumom lebdi duh Pozitivne Crne Gore. Nadam se da griješim i biću spreman da se izvinim ako pogriješim- naveo je Vučurović.

Dodao je da je za njih nije problem odgađanje izbora u tri opštine i njihove spajanje sa ostalim lokalnim izborima naredne godine u maju.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da mu predložene izmjene liče na davanje baj-pasa vladajućoj većini, ili pokušaj prespajanja onoga što se više ne može prespojiti.

-Želi da se spriječi politička šteta koja bi nastala po vladajuću većini na osnovu rezultata izbora na Cetinju i u Mojkovcu i Petnjici. Iza svega se krije politički strah od izbora u tri opštine- naveo je Živković.

Podsjetio je da je Predsjednik Crne Gore već raspisao izbore u tri opštine u skladu sa njegovim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

-Ovim zakonom se želi postići unošenje pravne nesigurnosti u naš sistem- navodi Živković dodajući da je Evropska komisija upozorila da se odluka o održavanju izbora u jednom danu mora donijeti konsenzusom u Odboru za izbornu reformu.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović smatra da je predlog Zakona trebalo povući iz procedure. Dodao je da nijesu tačne ocjene da međunarodna zajednica podržava taj akt.

-Treba postići kompromis i razgovarati. Treba prekinuti odmah ovo i razgovarati o ovim pitanjima kako bi postigli međusobno povjerenje- naveo je Brajović.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković poručila je građanima Cetinja, Petnjice i Mojkovca da će izbori u tim opštinama u 5. decembra održati.

-Predložene izmjene Zakona su suprotne Ustavu kao i Izbornom zakonu. Objedinjavanje izbora može biti dio samo izmjena Izbornog zakona a uopšte sve opštine nijesu objedinjene- navela je Vuksanović Stanković.

Šef poslaničkog Kluba Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je da su slobodni izbori osnov demokratije.

-Objedinjavanje izbora u jednom danu je evropski standard. To je nešto što mi ovim izmjenama pokušavamo ostvariti. Naša namjera je da manje vremena provodimo u izbornim kampanjama i da manje vremena trošimo na predizborne svađe- naveo je Konatar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve