Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Vurušić: Možda je cilj rezolucije o Jasenovcu da Hrvatska više ne bude zagovornik evropske Crne Gore

Hrvatski novinar kaže da će biti zanimljivo kako će se prema ovom pitanju odnijeti premijer Spajić i predsjednik Milatović

Crnogorska Rezolucija o Jasenovcu je ispunjavanje neke vrste naredbe Vučića, smatra hrvatski novinar Vlado Vurušić. Cilj je, napominje, pogoršanje odnosa Crne Gore sa Hrvatskom, posebno u dijelu podrške Zagreba evropskom putu Crne Gore. Smatra da će biti zanimljivo vidjeti kako će se prema tome ponijeti premijer Spajić i predsjednik Milatović.

Vurušić za Antenu M kaže da najava rezolucije o Jasenovcu neće ostati bez posljedica na crnogorsko-hrvatske odnose, ako se taj akt donese u crnogorskom parlamentu:

”Sigurno ne doprinosi i neće doprinijeti dobrim odnosima između Hrvatske i Crne Gore, pogotovo što je moj dojam da je to zapravo ispunjavanje ”naredbe” koja je došla iz Beograda. Naime, sjetimo se da je Vučić nakon povratka iz Njujorka, gdje je lobirao da se ne glasa za rezoluciju o Srebrenici, rekao: ”a onda ćemo mi odgovoriti rezolucijom o Jasenovcu”. Na tome zapravo sada Crna Gora odgovara, a ne Srbija, što je zapravo diskreditirajuće za sadašnju vlast u Crnoj Gori. Stoga je jako zanimljivo kako će se postaviti premijer i vlada Crne Gore, pa i predsjednik Milatović”, kazao je Vurušić.

Upravo pred njima dvojicom je sada odluka na koji način će se postaviti prema potezu koji najavljuju Mandić i Knežević:

”To je zapravo sada veliko pitanje njihove autonomije i njihovog autoriteta. Da li oni imaju autoritet i autonomiju da sami odlučuju i određuju stvari? Ne zbog rezolucije o Jasenovcu, znamo šta je Jasenovac i niko ne spori o svim zločinima i genocidu koji se tamo događao, nego je stvar u tome zašto se to sada želi postaviti na scenu. I zašto i koliko to utiče na hrvatsko-crnogorske odnose u korist Aleksandra Vučića”, smatra Vurušić.

A namjera Vučića je pogoršanje odnosa Crne Gore sa Hrvatskom, na sličan način kako je to urađeno u vrijeme agresije na Dubrovnik:

”Tu je najveći problem sadašnje crnogorske vlasti, čak i javnosti, da zapravo mora na neki način ispunjavati zahtjeve ili volju Aleksandra Vučića kao što je prije ispunjavala, na svoju štetu naravno, volju Slobodana Miloševića. Zapravo, sadašnja srbijanska vlast Aleksandra Vučića gura Crnu Goru, preko svojih ekspozitura kao što su Knežević i Mandić, u sukobe sa svojim susjedima koji mogu pomoći Crnoj Gori na putu prema EU što je sadašnja vlast u Hrvatskoj više puta i deklarirala u svojoj politici. A možda se čak i radi o tome da se odnosi Hrvatske i Crne Gore pokvare do te mjere da Hrvatska onda više ne bude zagovornik evropske Crne Gore”, ocijenio je Vurušić.

On ne spori genocid u Jasenovcu, ali kaže da izjave poput Kneževićeve o 700.000 žrtava u tom logoru ili Dodikove o kolektivnoj odgovornosti hrvatskog naroda, vrijeđaju zdrav razum, ali i istorijske činjenice.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve