Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Između 83 i 114 hiljada građana bi moglo ostati bez biračkog prava

Konferencija CeMI-ja ''Kako do ažurnog biračkog spiska u Crnoj Gori''

Značajan broj građana Crne Gore ima nezakonito državljanstvo, što utiče na izborni proces, kazao je danas predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović na konferenciji “Kako do ažurnog biračkog spiska u Crnoj Gori?”.

Prema njegovim riječima rokom rada u Savjetu za transparentnost otvorili su pitanje dvojnog državljanstva i prebivališta.

Kazao je i da su pokrenuti napori da se to riješi, a da značajan broj građana Crne Gore ima nezakonito državljanstvo, što utiče na izborni proces.

“Ključno pitanje su susjedne zemlje i naglašeno je pitanje dvojnog državljanstva sa Srbijom. Od 2006-2008. godine došlo se do podataka da 35 hiljada ima dvojno državljanstvo”, naveo je Vujović.

CEMI je, kako je rekao, dao doprinos kontroli biračkog spiska u Nikšiću i Herceg Novom i da su podatke dostavili Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Krenuli u sređivanje evidencije

Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović istakao je da su donijeli odluku da pokrenu set okruglih stolova na temu ažurnisti biračkog spiska.

“One su u Crnoj Gori važne iz političkog ugla, a da je sreće bile bi važne samo iz administrativnog. Ako nemate vjerodostojne podatke teško da možete da produkujete kvalitetnu politiku”,  kazao je Sekulović.

Otvorili smo Pandorinu kutiju, dodao je.

Kada se postavi pitanje prebivališta, smatra, to građani vide kao klopku koja bi trebalo nekome da donese pobjedu na izborima.

Kazao je i da sistem u odnosu na ovo pitanje mora da reaguje adekvatno i zakonski.

“Vjerujem, iako smo bili meta napada, da smo u MUP-u ovome prišli pravično. Bez ikakve zadnje namjere, skrivene agende i želje da se pravi etnički politički inženjering”, istakao je on.

Dodao je da su krenuli sa sređivanjem evidencije i da su se potrudili da nađu ugao kako to da rade.

“Kad se nađete u situaciji da osnovne evidencije nijesu sređene vi morate da nađete ugao kako tome da pristupite”, rekao je ministar.

Vujović je pojasnio da se o ovom pitanju stvorila polemika i zbog nepoznavanja pojmova.

“Svako odsustvo iz zemlje ne znači da je neko izgubio prebivalište”, rekao je Vujović.

Stručni pristup izostao

Konsultant CEMI-ja, Bojan Bugarin, predstavljajući nalaze studije koju su sproveli “Crnogorsko državljanstvo i prebivalište – kako doći do ažurnog biračkog spiska”, kazao je da mu je cilj kao autoru bio da sa stručne strane da osvrt na ovo pitanje.

“Cilj je bio da utvrdimo što je bio cilj Vlade da krene u reviziju prebivališta i boravišta i biračkog spiska”, rekao je Bugarin.

Podsjetio je da su se te inicijative u javnosti doživjele kao unitelarni pokušaj sređivanja spiska i da zato izazivaju sumnju da je njihov cilj bio neki politički inženjering.

“Činjenica je da je stručni i profesionalni pristup razmatranju ovih pitanja izostao”, istakao je.

Cilj studije je, rekao je, da približi problematiku vezanu za pitanja biračkog spiska i omogući građanima da shvate da nije tako kako političari predstavljaju.

“U fokusu je i pitanje prebivališta, bavio sam se pitanjem poteškoća utvrđivanja regularnosti prebivališta i pitanje broja građana koji žive u inostranstvu i mogli bi biti potencijalna meta najavljenih izmjena zakona registrima o prebivalištu i boravištu”, naglasio je on.

Postavlja se pitanje hoće li zakon građani prihvatiti, kazao je i dodao da postoji mogućnost da ga bojkotuju.

“Bitno je znati da li su kapaciteti MUP-a dovoljni. Bićete u situaciji da ćete morati da preispitate ogroman broj prebivališta”, dodao je Bugarin.

Interesantno će biti, dodao je, da se ne dođe u zamku moguće zloupotrebe ovlašćenja službenika koji će na terenu procjenjivati je li građanin trajno iselio ili nije.

Vlada da krene od svojih redova

Druga tema studije, bila je analiza problematike sticanja i gubljenja crnogorskog državljanstva.

“Birački spisak se neće srediti ako u njegovo sređivanje uđete sa aspekta sređivanja prebivališta. On će biti sređen ako se to bude zajedno radilo sa sređivanjem registra državljanstva”, naglasio je.

Bugarin je kazao i da Vlada i MUP moraju krenuti u provjeru u svojim redovima budući da postoje navodi da pojedini ministri imaju državljanstvo druge zemlje. Kazao je da bi tako dali primjer građanima i pokazali da se tim pitanjem bave ozbiljno.

“Ako pitanja nezakonitog prebivališta i državljanstva ne riješimo, nikad nećemo prevazići podjele i uspostaviti stabilan sistem”, rekao je Bugarin.

Vujović je kazao da postoji procjena da bi od 83 do 114 hiljada građana moglo da izgubi biračko pravo kada se sprovedu procedure sređivanja spiskova.

Ministar Sekulović je istakao da 102 hiljade crnogorskih državljana, od kojih su i neki maloljetni, u ovom trenutku nijesu u biračkom spisku jer nemaju prebivalište.

”Realno je da imamo 50 hiljada ljudi koji ne žive u Crnoj Gori, a u biračkim su spisku. Ne treba svi da izgube prebivalište. Da su naši građani pedantni u pravnom smislu i da su najavljivali odlazak duži od 90 dana ne bi imali ovaj problem”, kazao je ministar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ucitelj
15.12.2021-15:42 15:42

Pola VLADE imaju dvojno drzavljanstvo A da ne pricamo o DF -DEMOKRATAMA -Cetnik MILACIC IMA TROJNO -Vucicevo -Dodikovo-KRIVOKAPICEVO .!