Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Očekivan ishod sjednice, ali još ima vremena da se zabrani svaki skup na Cetinju

On je apelovao na sve građane da se na Cetinje u nedjelju ne desi ništa što bi ugrozilo bezbjednost bilo koga

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanakija u Cetinjskom manastiru i sve skupove na Cetinju povodom toga, treba zabraniti, smatra politički analitičar Zlatko Vujović.

On je agenciji Mediabiro rekao da još ima vremena da se sve zabrani, iako se danas na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost to nije desilo.

“Ishod današnje sjednice je očekivan. Međutim, i pored izdvojenih mišljenja nadležni organi nijesu oslobođeni odgovornosti, već im i dalje na raspolaganju stoje zakonska ovlašćenja i obaveza da zabrane skup od visokog rizika, odnosno ustoličenje na Cetinju”, rekao je Vujović.

On je kazao da se vidjelo iz reakcija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i drugih aktera da “nema odustajanja od onoga što je SPC najavila”.

Vujović je rekao da SPC, nakon promjene vlasti, u punom kapacitetu kontroliše dio Vlade Crne Gore.

“Tako da nije bilo očekivano da SPC, sa tolikim kapacitetom i moći, odustane od svega toga”, kazao je Vujović.

On je dodao da je jasno da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše srpskog patrijarha Porfirija i Patrijaršiju Srbije.

“Ja vidim insistiranje na nečemu što može dovesti do sukoba, prije sve kao politički potez SPC u funkciji Vučića, a to je destibilizacija regiona što se upravo i dešava”, rekao je Vujović.

On je apelovao na sve građane da se na Cetinje u nedjelju ne desi ništa što bi ugrozilo bezbjednost bilo koga.

“Policija mora da se drži svojih ovlašćenja i ne treba da podlegne nekim političkim uticajima”, naveo je Vujović.

On je rekao da je svaki građanin odgovoran za svoje postupke.

Samim time ukoliko neko postupi suprotno zakonu mora da snosi odgovornost. Kada govorimo o funkcinalnoj odgovornosti, političkoj odgovrnosti, odgovorna je prije svega Vlada, ministar unutrašnjih poslova,direktor Uprave policije, naveo je Vujović.

On je dodao da Vlada mora garantovati poštovanje i sprovođenje propisa.

Ukoliko, kao što su sami rekli ne postoje uslovi za održavanje toga, trebalo je nalože SPC, koja je organizator, da skup odloži ili premjesti ustoličenje, smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, Vlada je ipak trebalo da preuzme odgovornost “da presiječe, i po meni je trebalo da ne dozvoli ustoličenje i da zabrani sve skupove na Cetinju povodom toga”.

On je naglasio da bi svi trebalo da se prisjete kako su počele litije i protesti nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bilo je nekih nasilnih scena, napada na policajce. Ja se sjećam odlično kada je tadašnji premijer Duško Marković u Skupštini rekao tadašnjoj opoziciji da policija nece policija primijeniti silu prema demostrantima, iako je bila i sama predmet napada, rekao je Vujović.

On je kazao da je tada bila odgovorna Vlada i policija da obezbijede bezbjednost.

“Svako od učesnika u protestima SPC je nosio odgovornost za svaki svoj potez, ali je garant bezbjednosti na državi Crnoj Gori. Sada Vlada vrši izvršnu vlast i ona je samim tim odgovorna, odnosno prije svega potpredsjednik Dratan Abazovic, kao koordinator bezbjednosnoh službi, odnosno druga lica koja upravljaju organima bezbjednosti”, rekao je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
04.09.2021-07:05 07:05

O kakvom vremenu vi pricate ? Ne mogu da razumijem vas i vama slicne koji uvijek nesto pametuju u poslednjem trenutku.