Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučinić: Stvarni cilj vlasti u Pljevljima da grad stave pod djelimični ili potpuni srpski suverenitet

''U konačnom, povezivanje Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja - Nikšić - Boka i njegovim izuzimanjem, ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore, više puta je dokazana namjera aktuelnih opštinskih vlasti Pljevalja, Nikšića i bokeških gradova'', istakao je Vučinić u saopštenju

Najavljena proslava 220 godina od srpske Bune na dahije, koju je podstrekao sultan Selim III, zvana Prvi srpski ustanak i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava Srbije, koju organizuje opština Pljevlja 14. februara, oličena u njegovom predsjedniku, ljekaru Dariju Vranešu, frontalni je udar na ustavni poredak, ocijenio je potpredsjednik Crnogorske evropske partije (CEP) Stevo Vučinić.

U Pljevljima 14. februara slave srpske praznike – 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava.

Pozivnicu za proslavu potpisao je predsjednik Opštine Pljevlja, Dario Vraneš.

Komentarišući ovaj događaj, Vučinić kađe da to nije samo simbolički akt, nego jasno iskazana namjera uperena protiv državne cjelovitosti.

– Akterima je stvarni cilj da Pljevlja stave pod djelimični ili potpuni srpski suverenitet, što ovim simboličkim aktom jasno najavljuju. U konačnom, povezivanje Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja – Nikšić – Boka i njegovim izuzimanjem, ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore, više puta je dokazana namjera aktuelnih opštinskih vlasti Pljevalja, Nikšića i bokeških gradova – istakao je Vučinić u saopštenju.

Tako se, smatra on, podriva autoritet i dostojanstvo zemlje i ona diskredituje kao suverena država.

– Ovim simboličkim aktom, ustvari Srbija traži geopolitičko preuređenje prostora koji se kosi sa crnogorskim državnim i nacionalnim interesima. Traži da vrši suverena prava na crnogorskoj teritoriji s namjerom da zemlju organizuju po njenom kulturnom i političkom svetosavskom modelu. Može joj biti, jer je vlast u Crnoj Gori definisana velikim dijelom upravo nacional-svetosavskom ideologijom, koja je remek djelo izopačenosti – naglasio je Vučinić.

Prema njegovim riječima, tom velikosrpskom ideologijom kojom su nadahnuti aktuelni vlastodršci Pljevalja, koji organizuju i zbog koje organizuju ovakvu “proslavu” bili su ranije nadahnuti i četnici koji su vršili zvjerstva nad Bošnjacima Sandžaka tokom Drugoga svjetskoga rata.

– Podśetimo, početkom 1942. godine četnici su na zlikovački način lišili života 9500 Bošnjaka. A 1993. godine, njihovi ideološki nasljednici ponovo su izvršili zločin nad Bošnjacima, ovoga puta u Bukovici kod Pljevalja. Sljedbenici politike i ideologije poraženih u Drugom svjetskom ratu očito misle da su pobijedili na terenu sećanja i tumačenja istorije. Jer ovakvim aktima prizivaju duhove prošlosti od kojih zebe svaki građanin bošnjačke nacionalnosti, ne samo u Pljevljima nego i u cijelom Sandžaku. Pa se pitam đe su akterima ove proslave ljudski obziri prema svojim komšijama bošnjačke nacionalnosti i ljudski osjećaj prema njihovim strašnim traumama – naglasio je Vučinić.

On smatra da s najviših adresa državne administracije treba da se ovim povodom očituju: stanu u zaštitu Bošnjaka i instrumentima suverene vlasti odbrane, ovoga puta, konkrektni simbolički napad na ustavni poredak, kojim se najavljuje njegova materijalizacija po ugledu na Bosnu – razgradnja na entitete u kojima su drugi i drugačiji nepoželjni (Bošnjaci i Crnogorci).

– Narod koji ne njeguje svoju kulturu i ne poštuje svoju istoriju nema budućnost. Da bi nas lišili budućnosti nameću nam da slavimo tuđe a ne svoje datume i pobjede. Mi imamo svoju povijest i identitet i nećemo dopuštit njihovo zatiranje ni ugrožavanje državne suverenosti Crne Gore – zaključio je Vučinić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
13.02.2024-09:23 09:23

Gospodine,zasto vi i vasa politicka organizacija..ne prosetate malo do Pljevalja…ostalo ne trebam da pisem ….Dje su Crnogorci..samo gledate i pricate..Sramota!

BobZeković
14.02.2024-08:54 08:54

Nedavno, na Badnjidan, Crnogorski narod koji njeguje svoju kulturu, tradiciju, identitet, došao je na Dvorski trg na Cetinje, da prisustvuje paljenju Badnjaka Crnogorske pravoslavne crkve. Po naredbi, raščinjenog svještenika, gospodina Miraša Dedeića, koji j sa svojim, nedoličnim okruženjem, ururpirao već 25 godina, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, naredio je svojim razbojničkim pratiocima da izvrše surovi napad na okupljene vjernika Crnogorske pravoslavne crkve. Tom prilikom pretučena je gospođa Mirna Nikčević. Vjerinici CPC su se povukli i prekinuli svečanost. u nevjerici da su njihov masakr žečkečo o šrošre,ačo pratioci raščinjenog svještenika, gospodina Miraša, uz podršku više “VIĐENIH CRNOGORSKIH INTELEKTUALACA I CRNOGORSKIH PATRIOTA”!. Gospodin Stevo… Pročitaj više »