Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

Vučinić: Opozvati Dinošu i smijeniti osoblje crnogorske ambasade u Prištini

Kvazidiplomata koji je samo uspio da zaposli članove uže i šire familije

Kao poslanik Skupštine Crne Gore vrlo sam zabrinut zbog ponižavajućeg položaja i diskriminatorskog odnosa prema crnogorskom narodu na Kosovu. Sve ranije Vlade koje su činili Demokratska partija socijalista i njeni sateliti, ne samo da nijesu ništa uradile da urede formalno-pravni položaj crnogorske zajednice na Kosovu već su u saglasju sa kosovskim režimom bili direktni saučesnici i kreatori sistematskog uništavanja crnogorskog bića, tačnije, ustavnog etnocida nad 28 000 Crnogoraca na tim prostorima, ocijenio je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

“Unazad četiri godine tu pogubnu i zlonamjernu politiku prema našem narodu a na štetu države Crne Gore sprovodila je crnogorska ambasada u Prištini na čelu sa Ferhatom Dinošom. Kvazidiplomatom koji je do sada samo uspio da zaposli članove uže i šire familije u institucijama Kosova”, istakao je Vučinić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Od ministra vanjskih poslova očekuje da se pod hitno posveti rješavanjunedopustivo teškog i ponižavajućeg položaja preostalih crnogorskih porodica na Kosovu.

“Prvi korak mora biti opoziv Dinoše i smjena cjelokupnogosoblja unutar pomenute ambasade, zatim postavljanje ozbiljnog i iskusnog karijernog diplomate koji će iskrenim zalaganjem doći do rješavanja ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosticrnogorske zajednice u Skupštini Kosova. Da bi došlo do priznavanja naše zajednice kao ustavne kategorije neophodno je da kosovska Vlada pod hitno započne sa punom implementacijom Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice koju je usvojila 2016. godine, a koja je od tada do danas samo mrtvo slovo na papiru”, naglasio je Vučinić.

Smatra da je nužno preduzimanje afirmativnih aktivnostiza crnogorsku zajednicu koja živi na Kosovu, sa posebnim naglaskom na očuvanju i unapređenju sveobuhvatnog položaja i indetiteta ove zajednice.

“Na način što će se sačuvati i učiniti funkcionalnim Razvojni centar “Petar II Petrović Njegoš” u Prištini. Bez manjeg značaja potrebna jeraditi na zaštitigrobalja pravoslavnih Crnogoracakoja su ponovo i sve češće na udaru vandala. Pored svega navedenog, država Crna Gora mora vratiti nasilno oduzetu imovinu našem narodu i učestvovati u obnovi njihovih porušenih i zapaljenih kuća stvarajući tako uslove za održivi opstanak”, zaključio je Vučinić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
22.12.2020-13:15 13:15

Otkuda ispliva ovaj penal? Po naslednom pravu, šta li? Ova partija nema dvije hiljade članova a u Skupštini je i mladić, očigledno, obolio od značaja zabrinut je za ljude iz dijaspore. Ha, ha….

borko
22.12.2020-20:53 20:53

Ma, dogodine kad budete u Prizrenu…