Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

DA LI ĆE GA STIĆI ”RUKA PRAVDE”: Vlada SDT-u šalje Abazovićeve sumnjive ugovore o lobiranju

U Vladi smatraju da je prekršen i Zakon o javnim nabavkama jer za ovu uslugu nije raspisivam tender.

Vlada premijera Milojka Spajića dostaviće Specijalnom državnom tužilaštvu SDT ugovore o lobiranju vrijedne 350.000 eura koje je sklopila prethodna Vlada na čijem čelu je bio Dritan Abazović, potvrđeno je iz Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o korišćenju usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Prema informaciji Vlade, provjere su pokazale da se Zakon o javnim nabavkama, u ovom slučaju nije primjenjivao. Zaključkom 43. Vlade određeno je da se radi o usluzi.

U dokumentu se navodi da Planom javnih nabavki nije bilo planirano sprovođenje navedene usluge, kao nisredstva Budžetom za sprovođenje navedene usluge krozjavne nabake, već retroaktivno je tražena saglasnost za sredstva nakon zaključenja ugovora. Ugovor je zaključen 13. decembra 2022. godine, a Vlada je dala saglasnost za sredstva na sjednici od 26. januara 2023. godine. Potpisan je ugovor bez procedure javne nabavke, a samim tim je prekršen Zakon o javnim nabavkama u dijelu čl. 3 1 84, kao i u dijelu člana 8 (načela konkurentnosti).

Pored ovih nepravilnosti, kako je pokazala analiza Vlade, nije obezbijeđena ni konkurencija između lobista (zaključio je ugovor bez omogućavanja učešća drugih pravnih lica registrovanih za lobiranje na teritoriji SAD-a), te je izbjegnut postupak javnih nabavki u smislu Zakona o javnim nabavkama, čime je na nezakonit način omogućeno sticanje 350.000 iz tekuće budžetske rezerve, kompaniji iz Vašingtona.

Iz Vlade napominju da se sam sporazum sakompanijom za lobiranje “Bipartizan solutions” ne može naći u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade, već da su sporazum i dokazi o uplatama pribavljeni od Ministarstva finansija.

Odredbom iz člana pet Uredbe o Vladi Crne Gore uređen je položaj predsjednika Vlade, a odredbama člana 8,9 i 10 način donošenja odluke Vlade Crne Gore.

“Takođe, nadležnosti Vlade uređene su Ustavom Crne Gore, u kojem se članom 100 propisuje da je ona kolegijalni organ i da kao takav donosi odluke. Postupak donošenja odluke je definisan Poslovnikom Vlade Crne Gore na način što se materijal kandiduje na sjednici Vlade, i donose se odluke o istom. Uvidom u dokumentaciju konstatuje se da je predmetno pismo o angažovanju zaključeno između Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona i Dritana Abazovica, dana 13. decembra 2022. godine, u ime Vlade Crne Gore, a za čije zaključenje pravnog posla prethodno nije data njena saglasnost, tačnije gdje nedostaje akt koji bi predstavljao osnov zaključivanja ugovora sa pravnim dejstvom u odnosu na Vladu. Iz prednje navedenog zaključuje se da je došlo do pogrešne primjene obavezujćih pravnih propisa prilikom pristupanju ovom pravnom poslu od strane 43. Vlade”, piše u dokumentu.

Navodi se i da je Vlada Crne Gore nakon potpisivanja Ugovora o lobiranju (ugovor je potpisan dana 13.12.2022. godine) na sjednici od 26. januara 2023. godine donijela Zaključak kojim je usvojila Informaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja za potrebe Vlade od strane kompanije Bipartizan Solution Inc.

Jasno je u zaključku Vlade navedeno da se radi o “usluzi”, čime je potrebno bilo sprovesti postupak shodno Zakonu o javnim nabavkama gdje je u clanu 1 propisano da: „ovim zakonom uređuju se pravila postupaka javnih nabavki radi zaključivanja ugovora ili okvirnog sporazuma o javnoj nabavci robe, radova ili usluga, zaštita prava u postupcima javnih nabavki”, navedeno je.

Nadalje, član 3 Zakona o javnim nabavkama propisuje da: „javna nabavka je skup poslova i aktivnosti koje sprovodi naručilac, u skladu sa ovim zakonom radi nabavke robe, vršenja usluga ili izvodenja radova, za koje su obezbijeđena sredstva, bez obzira da li robe, usluge ili radovi imaju javnu namjenu.

“Treba napomenuti da Zakon o javnim nabavkama pravi izuzeća za nabavku usluga i takođe izdvaja jednostavne nabavke ali se iznos od 350.000 dolara nije mogao sprovesti kroz jednostavne nabake već je postupak nabavke usluga trebalo ići shodno Zakonu o javnim nabavkama. Član 8 Zakona o javnim nabavkama propisuje da “naručilac je dužan da u postupku javne nabavke obezbijedi konkurenciju između privrednih subjekata, u skladu sa zakonom, i da Naručilac ne smije da ograniči ili spriječi konkurenciju između privrednih subjekata, a naročito ne smije da onemogući učešće privrednog subjekta u postupku javne nabake neopravdanom primjenom pregovaračkog postupka ili primjenom diskriminatornih uslova i kriterijuma ili mjera kojima se favorizuju pojedini privredni subjekti”, navodi se u dokumentu Vlade.

Takođe, član devet Zakona o javnim nabavkama propisuje da je naručilac dužan da postupke javnih nabavki sprovodi na transparentan način i da Transparentnost ostvaruje se objavljivanjem u ESJN dokumentacije neophodne za sprovođenje i realizaciju postupka javne nabake, u skladu sa ovim zakonom”.

Povodom navoda iz aktuelne vlade o ovom ugovoru, oglasio se nedavno i bivši premijer i predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović. On je, gostujući na Jutarnjem programu RTCG-a, kazao da postoji dokument, ali da trenutni sastav Vlade ne želi da ga vidi.

“Što se tiče lobiranja fasciniran sam neznanjem ove vlade. Ne mogu da vjeruje da ljudi sjede u Vladi i misle da nešto može da se naplati iz budžetske rezerve bez akta. Postoji dokument, ali nijesu htjeli da ga vide. Što se mene tiče, kao i druge stvari neka pokrenu proces, ali kada se to završi onda ćemo i mi pokrenuti proces“, rekao je Abazović.

Objašnjava da smo bili jedina zemlja bez angažovanih lobista i da je taj ugovor od 350.000 najmanji mogući, te i da kada se uporedi sa zemljama regiona – to je desetostruko manje.

“Svaka vlada treba da ima ovakve ugovore i da izabere firme koje smatra da će najbolje raditi u našem interesu u Vašingtonu. U tom periodu kada smo stali na stranu Alijanse u ratu u Ukrajini morali smo da imamo veću vidljivost u Vašingtonu. Ali ovo su gluposti, jer sve je odrađeno po propisima. Zadovoljan sam šta je sa tim novcem urađeno, jer smo zemlja koja je u skromnim uslovima pokazala agilnost i naši partneri su to umjeli da cijene“, izjavio je Abazović u Jutarnjem programu RTCG.

Crna Gora je bez prestanka imala lobiste u SAD pune dvije decenije, od 1995. do 2015. godine.

Ugovori o lobiranju su uobičajena praksa u SAD, a detalji o njima objavljuju se na internet stranici Akta o registraciji stranih agenata (FARA) pri američkom Ministarstvu pravde.

Podgorica je za usluge lobističke kompanije “Orion Strategies“ za prvih šest mjeseci 2010. godine, platila više od 452.000 dolara, objavilo je tada Ministarstvo pravde SAD. Shodno ugovoru, potpisanom prvi put 14. novembra 2008. godine, Crna Gora je za ove usluge godišnje plaćala pola miliona dolara.

Krajem 2010. godine Crna Gora je produžila ugovor o pružanju savjetničkih usluga sa pravnom kancelarijom „Pejdž Ref“ na još dvije godine, do 15. novembra 2012. godine, za ubrzanje napredovanja Crne Gore ka NATO-u. U tom periodu, Crna Gora je toj lobističkoj kući isplatila milion dolara.

Međutim, nije moguće precizno utvrditi koliko novca je potrošeno na lobiranje jer su ugovori bili podložni promjenama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve