Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada Dritana Abazovića u posljednjem mjesecu mandata potrošila 547.000 eura

Budžetom za ovu godinu predviđeno je oko 6,2 miliona eura za službena putovanja i troškove reprezentacije

Kako je precizirano u analitičkoj kartici, Abazovićev kabinet je u poslednjem mjesecu mandata imao trošak od 112.698,74 eura, a veliki udio u tim troškovima imaju isplate zarada zaposlenima, kao i ugovori o djelu. Ono po čemu će kabinet bivšeg premijera biti upamćen svakako su službena putovanja, kojih nije manjkalo ni u poslednjem mjesecu mandata, pa je za te svrhe otišlo preko 17.000 eura. Najviše novca otišlo je na prevoz tokom službenih putovanja, i to preko 6.200 eura, a odmah potom slijede reprezentacije, koje su poreske obaveznike koštale preko 6.000 eura. Na ime smještaja tokom službenih putovanja potrošeno je nešto više od 3.000 eura, a za dnevnice preko 2.200 eura.

Generalni sekretarijat u oktobru je potrošio 428.718,56 eura, a osim izdataka koji se odnose na isplate zarada zaposlenih, koje su uvijek značajan dio troškova, izdvajaju se troškovi na ime službenih putovanja, ugovora o djelu i goriva, a oko 40.000 eura potrošeno je na održavanje službenog aviona Vlade. Takođe, Generalni sekretarijat imao je i isplate na ime otplate po osnovu sudskih postupaka i nabavke kancelarijskog materijala, a plaćan je i dodatni prekovremeni rad.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je oko 6,2 miliona eura za službena putovanja i troškove reprezentacije.

Kako je “Dan” ranije objavio, dok je manjinska vlada, koja je duže od godinu dana bila u tehničkom mandatu i bez podrške u parlamentu, trošila milione na službena putovanja, novca nije bilo za isplate građanima na ime nadoknade štete od elementarnih nepogoda. Opštinske komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Plava, Kolašina, Bijelog Polja i Podgorice od Vlade su zbog nevremena koje ih je pogodilo u prvoj polovini godine tražile 1.714.692 eura na ime nadoknade štete po osnovu 405 zahtjeva, ali nisu dobili ni cent, jer za te namjene nedostaje novca. To je konstatovano u izvještaju o radu vladine Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u periodu od juna 2022. do jula 2023. godine.

Na drugoj strani, ista ta vlada koja u zvaničnom izvještaju konstatuje da nema novca da pomogne građanima koji su pretrpjeli štetu usled elementarnih nepogoda, samo od maja do kraja avgusta na službena putovanja potrošila je čak 2.576.000 evra. U junu i julu Vlada je na ime službenih putovanja imala trošak od čak 1,3 miliona, a ono što je posebno zanimljivo jeste da su u maju za te namjene potrošili 667.000 eura, a u avgustu, mjesecu kada je inače najveći dio javne administracije na odmoru, trošak za putovanja bio je 609.000 eura. Na osnovu tih podataka ispada da naši predstavnici jednako putuju i kad rade i kad ne rade. Manjinska vlada premijera Dritana Abazovića u septembru je za službena putovanja centralne administracije i troškove za reprezentaciju potrošila oko 710 hiljada eura.

Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda je u izvještajnom periodu odobrila naknadu po osnovu 1.625 zahtjeva. Međutim, naknada nije isplaćena po određenom broju zahtjeva zbog pogrešnog broja računa ili nedostavljanja istog. Odluke po ovim zahtjevima pripremaju se kontinuirano, odnosno po pribavljanju računa.

U oktobru za putovanja potrošeno 740.000 eura

Prema podacima koje je NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP) objavila početkom ovog mjeseca, iz državne kase je u oktobru za službena putovanja sa reprezentacijom glomazne centralne administracije potrošeno 740 hiljada eura, i radi se o približno istoj sumi koja je tog mjeseca izdvojena i za sve socijalno ugrožene porodice, sa oko 20 hiljada članova. Kako je saopšteno iz ASP-a, od ukupnog troška za službena putovanja u zemlji i inostranstvu na dnevnice “državnim putnicima” otpada preko 230 hiljada eura, smještaj je koštao više od 148 hiljada, prevoz dodatne 133 hiljade eura, dok je ostatak prikazan na još nekoliko stavki u vezi sa službenim putovanjima, ali bez jasne naznake na šta se tačno troškovi odnose. U isto vrijeme je za oktobar prikazan trošak od 747 hiljada eura za socijalno ugrožene porodice koje su korisnici takozvanog materijalnog obezbjeđenja porodice. Kako posljednje procjene govore da te porodice imaju oko 20 hiljada članova, jasno je da ova država članu tog domaćinstva dnevno za život opredjeljuje 1,2 eura.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve