Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Vijeća manje brojnih naroda: Podržavamo namjeru i trud Spajića, saglasje važnije od datuma početka popisa

Uslovi za popis, po njihovim riječima, bili su razlog zbog kojega su upravo vijeća manjebrojnih naroda pokrenuli javni dijalog i od prethodne Vlade tražili odgađanje popisa, da bi se obezbijedili adekvatni uslovi za važan statistički proces

Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda u potpunosti podržavaju namjeru i trud premijera Milojka Spajića i njegovog kabineta da se u Crnoj Gori održi popis koji će biti izraz pune zrelosti i jedinstva, a ne bilo kakve nove polarizacije, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Uslovi za popis, po njihovim riječima, bili su razlog zbog kojega su upravo vijeća manjebrojnih naroda pokrenuli javni dijalog i od prethodne Vlade tražili odgađanje popisa, da bi se obezbijedili adekvatni uslovi za važan statistički proces.

“Uz maksimalno odgovoran i konstruktivan pristup tokom otvaranja širokog dijaloga, sve do potpisivanja sporazuma sa premijerom Spajićem o uslovima pod kojima je moguć kredibilan i legitiman popis u Crnoj Gori, učinili smo da svi mogu biti u sličnom omjeru i zadovoljni i nezadovoljni. Ozbiljnim pristupom, dobrim namjerama i činjenjem, u kratkom roku ostvarena je većina uslova za kredibilan popis, značajno su splasnule tenzije, povećano je povjerenje u cijeli proces, odabrani su popisivači i opštinske komisije na paritnoj osnovi”, kazali su iz Vijeća.

Napominju da nedostaje samo još nekoliko dana da se kompletiraju kontrolna tijela-komisije i uradi programski osnov za kreiranje softvera za provjeru podataka.

“Stoga apelujemo da Vladu, Monstat i sve aktere da u narednih nekoliko dana strpljivo doprinesu da se ispune svi uslovi predviđeni Zakonom i Sporazumom, pa da svi zajedno pozovemo građane da se izjasne i daju podatke za opšteprihvaćnen Popis. Važnije je saglasje od datuma početka popisa. Cijenimo da je to u duhu svih naših pregovora i svestrano dobre namjere, a najviše u korist budućeg razvoja naše građanske i multietničke Crne Gore”, zaključuju iz Vijeća manje brojnih naroda.

Potpisnici saopštenja: 

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori – Predsjednik Suljo Mustafić s.r.

Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori- Predsjednik Faik Nika s.r.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore- Predsjednik Zvonimir Deković s.r

Savjet Muslimana Crne Gore- Predsjednik Sabrija Vulić s.r.

Romski savjet u Crnoj Gori- Predsjednik Mensur Šaljaj s.r.

Srpski savjet u Crnoj Gori- Predsjednik Momčilo Vuksanović s.r

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BiheliPavle
29.11.2023-15:55 15:55

Što to imate vi podržavate Spanića?
Pa on vas zamajava.
On je rekao da je sve bilo spremno prije mjesec dana, a nije ništa.
I sad nije ništa , osim naredjenje da se izvrši popos od strane Vučića i crkve Srbije.

Emanuela
29.11.2023-17:54 17:54

Sad se vidi sad se zna ko se kome uvlači Za fotelju i saku para ode cg i vasa je domovina .