Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: Izvjesno ispunjavanje privremenih mjerila i verifikovani rezultati Crne Gore u procesu pregovora

Varhelji je uvjeren da, ukoliko nastavi sa reformskim procesima i donošenjem odluka na temelju dijaloga vlasti i opozicije, Crna Gora može biti prva naredna članica EU

Predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije održali su danas sastanak sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varheljijem. Sastanak su obilježile pozitivne ocjene o napretku Crne Gore na putu ka EU, saopšteno je iz Odeljenja za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore.

Komesar Varhelji poručio je da je Crna Gora, u odnosu na ostale države kandidate, najviše postigla u procesu pregovora, te da se uskoro očekuje ispunjavanje privremenih mjerila, čime Crna Gora može otpočeti fazu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Varhelji je ohrabrio članove Odbora i istakao da je Crna Gora, na osnovu dosadašnjih rezultata, zaslužila podstrek za jaču dinamiku procesa. On je uvjeren da, ukoliko nastavi sa reformskim procesima i donošenjem odluka na temelju dijaloga vlasti i opozicije, Crna Gora može biti prva naredna članica EU.

Evropska komisija posebno će se fokusirati na praćenje rezultata u kontekstu izrade medijskih zakona, strategije za borbu protiv korupcije, izmjena krivičnog zakonika i izmjena i dopuna
zakona koje imaju za cilj funkcionalno pravosuđe.

Predsjednik Odbora dr Ivan Vuković kazao je su članovi Odbora svjesni pružene prilike i mogućnosti za napredak u procesu evropskih integracija, te da očekuju da i Skupština i Vlada budu u potpunosti posvećeni ispunjavanju obaveza. Predstavljajući dinamiku rada Odbora od početka saziva.

Vuković je istakao da postoji volja i spremnost svih članova da pruže doprinos u cilju dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjera na prvoj sljedećoj Međuvladinoj konferenciji u okviru predsjedavanja Savjetu EU.

Članovi Odbora smatraju da postignuti rezultati predstavljaju potvrdu konstruktivnog rada i parlamentarne većine i opozicije, u cilju ubrzanja procesa pregovora. Zahvalili su komesaru Varheliju na ohrabrujućim porukama i izrazili spremnost za dalje reforme u cilju što skorijeg članstva Crne Gore u EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve