Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: “Do kraja mog mandata bar jedna zemlja da bude spremna za EU”

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Beogradu da EU novom metodologijom u procesu proširenja želi da osnaži veze sa zemljama Zapadnog Balkana, a posebno s onima koje su već počele pregovore o članstvu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Beogradu da EU novom metodologijom u procesu proširenja želi da osnaži veze sa zemljama Zapadnog Balkana, a posebno s onima koje su već počele pregovore o članstvu.

Foto: Beta/AP

“Postoji napredak, želim da ga ubrzam, radiću na tome zajedno sa Srbijom. Volio bih da do kraja mog mandata bar jedna zemlja regiona bude spremna za pristupanje Uniji. To je moja misija za naredne 4,5 godine i nadam se da ću u Srbiji za to imati puno partnerstvo”, rekao je Varheji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Varhelji je ponovio da je obnovljena metodologija pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vođstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi elemnet tog plana je otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za cijeli region koju EU želi da stavi na sto na zagrebačkom samitu, naveo je Varheji.

“Na Samitu u Zagrebu želimo da stavimo na sto novu strategiju ekonomskog razvoja i investicija za sve zemlje Zapadnog Balkana kako bi se i ekonomije i društva tog regiona približili EU. Treba da pomognemo tim zemljama da stvore otpornu i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, da podignemo na viši nivo životni standard građana, da stvorimo privredni rast i nova radna mjesta”, rekao je Varhelji.

Za novu metodologiju u procesu pristupanja Uniji, Varhelji ja kazao da treba da doprinese da taj proces bude više predvidiv i za članice Unije i za zemlje Zapadnog Balkana.

“Kada se postigne određeni rezultat, treba to da prepoznamo. Ako nema napretka ili ima nazadovanja, treba da idemo korak unazad”, naveo je evropski komesar.

On je dodao da evropska perspektiva nije data “zdravo za gotovo”, već da i Srbija i svaka zemlja koja želi da se pridruži EU “mora da radi na tome”.

“Čitava ideja koja stoji iza nove metodologije jeste da pokušamo da učinimo proces više politički i da razgovaramo o zajedničkim problemima. Imamo širu perspektivu, ne seckamo probleme na deliće, nego imamo bolju sinergiju čitavog procesa i nadam se bolju dinamiku”, rekao je Varhelji.

On je ukazao i na važnost rešavanja kosovskog probnlema i naveo da odnosi Srbije i Kosova predstavljaju ključno pitanje za cijeli region.

“Svi gledamo u obje zemlje kako bi mogle da dođu do dugoročnog, mirnog rješenja. Lično sam spreman da pomognem, znam da je to veoma osjetljiva stvar, vrlo sam oprezan kad je reč o miješanju u to pitanje. Prvi korak koji Kosovo mora da napravi je da ukine takse, bez toga biće veoma teško, možda i nemoguće, da se obnove razgovori”, kazao je Varhelji.

On je naveo da je regoionalna saradnja prioritet koji će se EU truditi da ojača i kroz novu metodologiju i kroz Samit u Zagrebu.

“Dobrodošlo je sve što region može da učini kako bi olakšao kretanje i trgovinu. Zato je inicijativa Mini Šengen dobrodošla. Ona treba da bude otvorena i za ostatak regiona, ohrabrujem zemlje da učestvuju u tome, jer će to donijeti promjene ljudima i privredama i dati opipljive rezultate”, dodao je evropski komesar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve