Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Varhelji: Crna Gora tri godine ne napreduje na EU putu, nadam se parlamentarnim izborima ovog proljeća

Evropski komesar za proširenje je kazao da je Crna Gora otvorila najveći broj poglavlja što se tiče institucionalnog dijela i da smo zaista bili lideri u pristupnim pregovorima

Nažalost Crna Gora već tri godine ne napreduje pristupnom postupku u Evropsku uniju, konstatovao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji danas pred europarlamentarcima odgovara na pitanja o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

On je kazao da je Crna Gora otvorila najveći broj poglavlja što se tiče institucionalnog dijela i da smo zaista bili lideri u pristupnim pregovorima.

– Nažalost s obzirom na unutršanju političku podjelu u Crnoj Gori nije se uspjela utvrditi jasna vladina većina, te nije ostvaren napredak u pristupnim pregovorima – istakao je Varhelji.

Ukazao je na to da se u parlamentu usvajaju izmjene i dopune zakona koje su protivne mišljenju Venecijanske komisije i da se time ne približavamo ostvarenju ključnih prioriteta.

– Sljedeći korak za Crnu Goru je ispunjavanje unutrašnjih mjerila za pravnu državu – dakle klaster broj jedan – podvukao je Varhelji.

Evropski komesar za proširenje je poručio da Crna Gora ima određene metodologije, a da sve zavisi od toga oće li ispuniti prioritete.

– Čuo sam da se parlament složio da dođe do imenovanja novih članova Ustavnog suda i nadam se da će to omogućiti da se sazovu izbori ovog proljeća, a na tim izborima bi trebalo da se izabere jaka većina u parlamentu koja će ostvariti napredak Crna Gore – rekao je Varhelji.

Poručio je da su izbori potrebni i da bi svi u Crnoj Gori trebalo da stoje iza toga.

“Otvoreni Balkan” dragocjena inicijativa

Varhelji je ocijenio da je “Otvoreni Balkan” dragocjena inicijativa.

– Dakle ta inicijativa dolazi iz regiona i trebalo bi da stvori evropske uslove unutar regiona – zato je važno da se ostvari. Naš izvorni plan bio je zajedničko regionalno tržište, ali naišli smo na poteškoće, pa smo morali onima koji žele napredovati prepustiti da to naprave – rekao je Varhelji.

Rekao je da već vide prve rezultate.

– Otvoreni Balkan je imao pozitivan uticaj na regionalna tržišta, i onda su se oni koji su bili rezervisani vratili za sto po pitanju zajedničkog regionalnog tržišta. Sada se sprovode tri važna sporazuma. To bi trebalo da dovede evropske standardne i vrijednosti koje će se sprovesti prije pristupanja među državama Zapadnog Balkana – dodao je Varhelji.

Poručio je da “Otvoreni Balkan” može biti pozitivna stvar ali da mora temeljiti na evropskim normama.

Prošla godina značajna za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana

Mislim da je prošla godina bila značajna po pitanju proširenja, ocijenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji danas pred europarlamentarcima odgovara na pitanja o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

On je odgovorio na konstataciju da se čini da u nekim zemljama postoji smanjena podrška evropskom putu, odnosno da ona stagnira.

– Imamo tri nove zemlje kandidatkinje i uspjeli smo uspostaviti prvu međunarodnu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – rekao je Varhelji.

Evropski komesar za proširenje je poručio da fokus ne bi trebalo samo da bude na institucionalnim postupcima.

– Vrlo je teško uvjeriti te zemlje da nam se prodruže ako s naše strane nema napretka i zato je komisija počela da gura stvari i svaki korak koji napravimo ka proširenju je dobar korak – rekao je Varhelji.

Poručio je da je vrlo važno da se iz ovog doma čuju pozitivne poruke i da zemlje Zapadnog Balkana čuju da ovdje ima mjesta za njih.

– Ali to je povezano sa mnogim kriterijuma i ne može biti nikakvih prečica. To znači da postoji određeno takmičenje među zemljama u pristupanju EU. Nadam da će se stvari ubrzati – poručio je Varhelji.

Rekao je da čekaju da se u Bosni i Hercegovini (BiH) uspostave institucije.

– Zapravo sve napreduje dosta dobro i kad vidimo da su institucije uspostavljene onda ćemo se obartiti vladi i predsjedništvu republike srpske kako bismo uspostavili politički dijalog, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji danas pred europarlamentarcima odgovara na pitanja o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

On je kazao da je svrha svega toga svega da se uspostavi forum i tijelo gdje bi oni akteri institucija bili prisutni koji trebaju ispuniti prioritete.

– Dakle osam ključnih i 14 ostalih prioreiteta, ali za to su nam potrebne funkcionalne institucije – podvukao je Varhelji.

Što se tiče samog rada, on je kazao da će tu biti potrebna pomoć država članica sa najvećim znanjem, a kako je dodao jedna od njih će biti Slovenija.

– Slovenska vlada nam se obratila i sa njima raspravljamo o tome kako na najbolji mogući način iskoristiti njihovu pomoć – dodao je Varhelji.

Kazao je da su to složene reforme i da nije važno zakonodavstvo – već sprovođenje tok zakonodavstva.

Evropski parlament prošlog mjeseca usvojio je Rezoluciju o zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici, u kojoj se zahtijeva nezavisna i nepristrasna istraga protiv komesara Varhelija.

Poslanici žele da se ispita da li ponašanje i politike koje sprovodi Komesar za susjedstvo i proširenje predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Komisije i komesarovih obaveza definisanih Ugovorima.

Iz parlamentarne grupe Socijalista i demokrata (S&D) koja je druga po zastupljenosti u EP sa 145 poslanika, navode da komesar Varhelji “dosljedno umanjuje značaj napada predsejdnika Srbije Vučića na demokratiju” i, da je navodno, čak pomagao separatističke akcije Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini.

Evropski parlament u novembru 2022. usvojio je preporuke o novoj strategiji EU za proširenje, u kojoj se navodi da je politika proširenja „najefikasniji instrument vanjske politike EU i jedna od najuspješnijih politika Unije“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
biblion
14.02.2023-19:59 19:59

Opet ovaj šljam od Varheljija promoviše baruštinu zvanu “Otvoreni Balkan”! Pih! NIKAD U OTVORENI BALKAN! NIKAD!