Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

UŽIVO Skupština raspravlja o budžetu: Vuković tvrdi da je predloženo jedino moguće rješenje u ovom trenutku

Poslanici Crne Gore nastavili su raspravu o prijedlogu zakona o budžetu za 2024. godinu

Poslanici danas nastavljaju raspravu o predlogu budžeta za narednu godinu, koji je projektovan na 3,47 milijarde eura.

17:45 – Vuković o budžetu: Predloženo jedino moguće u ovom trenutku

Ministar finansija Novica Vuković je kazao je predloženo jedino moguće u ovom trenutku.

“Ministarstvo finansija davaće rezultate i biće oslobođeno politike. Raspoloženi smo da svaka tri mjeseca budemo tu i da sve pratimo zajedno”, poručio je on.

15:30 Dritan Abazović iz URE kaže da njegova Vlada zaboravila na plate prosvjetara.

“A sve i da jeste, evo vi to ispravite. Dajte da glasamo noćas i sve ispravimo. Poštovani prosvjetari, već su na aparatima u Vladi, ja tvrdim da će se povući i dati novac iz budžeta. Zato što je protiv ove Vlade lako voditi politiku, opozicija je vodi”, kazao je Abazović.

14:45 Darko Dragović (PES) poručio je da je prosvjetare prevarila URA a ne Vlada.

“Upravo je URA obećala uvećanje zarade koje nijesu implementirali u Granski kolektivni ugovor. A i povodom onoga što je implementirano – opet su ih prevarili, jer su pola godine nakon toga u planu makroekonomskih smjernica definisali limit potrošnje na osnovu kojeg nije moguće povećati zarade”, kazao je Dragović.

Potom je uslijedila poelmika sa Dritanom Abazovićem iz URE o tome ko je kriv što protestuju prosvjetni radnici.

Abazović kaže da njegova Vlada zaboravila na plate prosvjetara.

“A sve i da jeste, evo vi to ispravite. Dajte da glasamo noćas i sve ispravimo. Poštovani prosvjetari, već su na aparatima u Vladi, ja tvrdim da će se povući i dati novac iz budžeta. Zato što je protiv ove Vlade lako voditi politiku, opozicija je vodi”, kazao je Abazović.

14:12 Milan Knežević iz DNP-a je rekao da će da insistira na dopunama Ustava kako bi srpski jezik bio službeni.

”To se može završiti ovdje u parlamentu”, kazao je Knežević.

On je Nerminu Abdiću iz DPS-a spočitao da je protiv svih koji su glasali na referendumu protiv zajednice.

”To mi nikada ne možete spočitavati, ja u Srbiji ima najbolje prijatelje, a moji najbolji prijatelji odavde su glaslai ne na referendumu”, rekao je Abdić.

13:19 Mirsad Nurković iz BS-a je rekao da izuzev nastvaka autoputa se ne prepoznaje razvojna kompneneta.

”Kada je riječ o sjeveru, dovoljno govori podataka da je za Rožaje preedviđeno svega 3,5 miliona eura za dva projekta koji su inače u docnji i od tih sredstava ne mogu biti završeni”, kazao je Nurković.

Smatra da odluka o zaduženju od 650 miliona može biti opravdano, ali je upitno zaduženje za 500 miliona za refinansiranje.

Jelena Božović iz DNP-a je rekla da se Vlada suočava sa naslijeđenim problemima, prije svega kada je riječ o dugovima.

”Nova zaduženja su potrebna za vraćanje starih dugova. Videjćemo dokle ćemo tako moći da se vrtimo u krug”, kazala je Božović.

Ilir Čapuni iz Albanske alijanse je rekao da je opština Ulcinj na vrijeme poslala projekte kako bi bili uvršteni u budžet. ”Nažalost, toga u osvnoj verziji budžeta nije bilo”, kazao je Čapuni.

Dodao je ipak da je planirano više projekata, vrijednosti oko 660 hilada eura. Najavio je da će podržati budžet, a anda se da će biti prihvaćeni i njegovi amandmani.

13:04 Nikola Janović iz DPS-a je, govoreći o protestu prosvjetara, rekao da Vlada sve ono što je preuzela na sebe mora da ispuni.

”Kada je riječ o budžetu, ono što je jasno je da se ne može govoriti ni o kakvoj racionalizaciji i uštedama”, kazao je Janović. On je to argumantovao podacima o predviđenim sredstvima za ugovore o djelu.

”To znači da ni nova Vlada neće stati sa partijskim zapošljavanjima”, dodao je Janović.

12:48 Milan Zečević iz PES-a je pozvao Dritana Abazovića da provjeri ono što je juče rekao lide URE o navodnoj povezanosti Zečevića i Vuka Vulevića.

”Očekujem od Abazovića da mi se izvini”, rekao je Zečević.

12:15 Jevto Eraković iz DPS-a je rekao da podržavaju prosvjetare i traže da se ono što je potpisano prema njijma i ispoštuje.

”Vjerovatno ste računali da prosvjetni radnici neće ići u protest”, rekao je Eraković. Kaže da ”Evropa sad” liči na NLO.

”Svi pričaju o njemu, a niko ga nije vidio”, kazao je Eraković. On je govoreći o rekonstrukciji rekao da PES klizi ka jednom porpuno drugom usmjerenu Crne Gore.

”Ali to je vaša briga”, dodao je poslanik DPS-a. On je pitao da li planiraju povećanje PDV-a.

”To možda nekome zvuči ne toliko bitno, ali, ako se poveća PDV, makar za jedan procenat, slijede nova poskupljenja i udar na standard građana, koji se inače nalaze u katastrofalnom stanju zbog inflacije i divljanja cijena”, rekao je Eraković.

Najavio je čitav niz amandmana u zdravstvu, među kojima je i izgradnja više novih bolnica, od Pljevalja do Siti kvarta u Podgorici.

Eraković je tokom polemike sa Vasom Obradovićem iz NOVE je rekao da su svi oni ”koji su prodisali, bili su na nekim funkcijama i prije 2020. godine”.

”Nije me interesovalo ko je koje vjere, nacije ili političke pripadnosti. A poslije avgusta 2020. godine svjedočimo sječi, ne samo u zdravstvu, da ne podsjećam na ono što se dašavalo u prosvjeti”, rekao je Eraković.

12:14 Ana Novaković Đurović je proceduralno reagovala upućujući podršku prosvjetnim radnicima ispre dparlamenta.

”Ovo je obaveza Vlade i pozivam ministra da u budžet uvrsti novce za povećanje zarada”, rekla je poslanica URE.

Potom je prosvjetare pozdravio predsjednika parlamenta Andrija Mandić i rekao da su sindikalci tražili da učestvuju u raspravu.

”To međutim nije moguće. Vlada je dala neki predlog, vi iz URE amandman, vidjećemo kako će proći”, kazao je Mandić.

12:00 Jovan Vučurović iz NOVE je rekao da pozdravlja prosvjetare koji protestuju ispred parlamenta.

”Protesti su dobri, sve dok se krećemo u granicama realnosti, i, rekao bih, korektnosti. Sve to mogu da riješe u dogovor sa Vladom”, kazao je Vučurović.

”Ova Vlada je praktično još uvijek u formiranju, i mislim da je potrebno pomoći ovoj Vladi da profunkcioniše”, dodao je Vučurović. Podsjetio je da postoje obećanja, i to velika.

”Bila su i na bilbordima i najvažnije je da se ona ispunjavaju. Da li to može preko noći? Ne može, i bitno je utvrditi da li može i kada, a ispunjavanje se može postići kroz dogovor”, rekao je Vučurović.

”Nova srpska demokratija nije u ovoj Vladi, ali će uskoro biti, i naši ministri takođe su dali obećanja i nadam se da će ih ispuniti. Mi smo potpisali sporazum i vjerujemo u ljudsku riječ i tu stavljam tačku na priču o rekonsturkciji”, kazao je Vučurović.

Kaže da su spremni da daju svoj doprinos da Crna Gora stane na noge i kada je riječ o boljem životu građana, ali i pravnoj državi.

11:48 Amer Smailović iz BS-a je kazao da su građani imali ozbiljna očekivanja od ovog budžeta.

”Činjenica je međutim da u narednoj godini neće biti povećanja plata. Imamo najavu povećanja minimalnih penzija, što pozdravljamo, ali moram istaći diskriminatoran odnos prema ostalim penzionerima, onima koji su radili i po 40 godina”, kazao je Smailović.

On je naveo da ovo nije razvojni, nego potrošački budžet, naročito iz ugla koji se tiče sjevera Crne Gore.

”Sjever ne može da se razvija bez pomoći države i krupnih investicija”, dodao je Smailović.

Rekao je i da BS podržava zahtjeve prosvjetnih radnika za povećanje zarada, ali i pozvao da se ne manipuliše  prosvjetnim radnicima.

11:45 Armen Šehović iz PES-a je ocijenio da predloženi budžet predstavlja razvojnu osnovu.

”Budžet je fiskalno održiv i svi rashodi biće finanasirani iz prihoda”, kazao je Šehović i rekao da je prethodna Vlada zaposlila više od 1000 ljudi, te da stižu na naplatu stari dugovi.

”To znaći da je ova Vlada naslijedila probleme koje su joj ostavile prethodne”, rekao je Šehović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
27.12.2023-13:43 13:43

Albanci podrzavaju antidrzavnike..i cetnike..sram vas bilo!

Tara
27.12.2023-13:45 13:45

Sve je pretvidjeno ..ali nije izvrseno…glupost..sto govori ova zena..