Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Udruženje pravnika: Umjesto na predlaganje ”instat rješenja”, pažnju usmjeriti na sistemske zakone

''Posebno brine činjenica da se u državnom parlamentu već duže i pored upozorenja stručne javnosti, predlažu amandmani koji ozbiljno narušavaju pravni poredak''

Udruženje pravnika Crne Gore ponovo skreće pažnju crnogorskoj javnosti da se serijom neustavnih “ad hoc” amandmanskih intervencija na sistemske zakone, bez javne rasprave i mišljenja EK i Venecijanske komisije u crnogorski pravni sistem uvodi “sistem antisistema” koji razara vladavinu prava i uvodi institucionalnu anarhiju u pravnom poretku Crne Gore.

“Posebno brine činjenica da se u državnom parlamentu već duže i pored upozorenja stručne javnosti, predlažu amandmani koji ozbiljno narušavaju pravni poredak.Usljed toga dio usvojenih zakona proglašen je, od strane US neustavnim, predsjednik države vratio je parlamentu pojedina zakonska riješenja na ponovno postupanje, a EK povodom istih izrazila “zabrinutost”, navodi se u saopštenju Udruženja pravnika.

Ističu da se ovakvom “brzo-poteznom zakonodavnom aktivnošću” umanjuje se mogućnost da se za pregovaračka poglavlja 23. i 24. dobije pozitivan izvještaj (IBAR), što bi bilo katastrofalno sa stanovišta ostvarivanja Agende 2028, tj. projektovanog cilja postizanja punopravnog članstva u EU.

“Stoga, Udruženje pravnika Crne Gore poziva predlagače zakona da koriste institut javne rasprave, obezbjede pozitivno mišljenje EK i umjesto na predlaganje “instat rješenja” spornog i partikularnog interesa, svoju pažnju usmjere na sistemske zakone koji su od suštinskog značaja za zakonito i uspješno funkcionisanje javnog i realnog sektora.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
10.04.2024-09:25 09:25

Svaka cast Gospodo. Respekt.