Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Todor: Nikad se u Crnoj Gori nije bolje živjelo, manje radilo i više kukalo

Mnogo više moglo se uraditi na kulturno-identitetskom planu, kaže Todor. Za 13 godina od obnove nezavisnosti punopravno članstvo u NATO je jedan od najvećih uspjeha, jer ističe, taj vojno-politički savez je realnost i potreba savremenog crnogorskog društva

Energija uoči referenduma 21.maja bila je fascinantna, ali se ona nije održala na željenom nivou nakon plebiscita kada je trebalo izgraditi državu i njene institucije, tvrdi za Novu M renomirani crnogorski umjetnik i zagovornik ideje nezavisne Crne Gore Rajko Todorović Todor.

Mnogo više moglo se uraditi na kulturno-identitetskom planu, kaže Todor. Za 13 godina od obnove nezavisnosti punopravno članstvo u NATO je jedan od najvećih uspjeha, jer ističe, taj vojno-politički savez je realnost i potreba savremenog crnogorskog društva.

“21. maj 2006-te najsvjetliji je trenutak savremene Crne Gore. Taj veličanstveni datum bio je i povod za razgovor sa višedecenijskim borcem za ideju nezavisne Crne Gore  koga smo u prijatnoj atmosferi njegovog ateljea pitali koliko smo kao društvo zreliji 13 godina poslije i u kojim oblastima je moglo biti više urađeno. Todorović naročito naglašava da na kulturno-identitetskom planu nije urađeno dovoljno, nerijetko nebrigom i manjkavošću u radu  institucija”, naglašava Todorović.

Na pitanje kako se živi u našoj državi,  Todorović je odgovorio nam je tako što je parafrazirao, kako kaže, trojicu crnogorskih seljaka domaćina….

“Jedan je Ćetković iz Bijele, Jokić iz Župe Nikšićke  i Perović sa Rudina Nikšićkih, koji kažu, to se može sublimirat- da se nikad u Crnoj Gori nije bolje živjelo, manje radilo i više kukalo”, napomenuo je on.

Na pitanje da li je kao istaknuti umjetnik, ali i podržavalac samostalnosti naše države, zadovoljan koliko se vodi računa o očuvanju crnogorskog identiteta, on kaže vrlo malo, i uvijek je to bilo podređeno  dnevno-političkim interesima i tu se postupalo partitokratski, birokratski.

“Zapostavljane su suštinske stvari radi nekog prividnog mira. Ljudi koji su pošli u dobrovoljno ropstvo ili su ga željeli oni se nikada neće sa tim pomiriti”, naglasio je Todorović.

Odgovarajući na pitanje kako prevazići duboke podjele u crnogorskom drustvu, Todorović je jasan-samo istinom.

“Ne može se neko ko je bio zlikovac, ne može pop Macan Vukojičić biti svetac, on je zlikovac. Umro je skoro legenda jugoslovenskog glumušta Miša Janketić, njegovu majku je zaklao. I on proglašen za svetca. Zlikovac je zlikovac, o tome nema diskusije. Zamislite kad bi Njemci tražili dobre i svijetle stvari Hitlerovog fašizma”, istakao je on.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve