Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Tabak: Predizborna godina idealna je za hibridne napade, država da pojača odbranu

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je kazao, odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih prijetnji

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je kazao, odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih prijetnji.
Igor Tabak

Vojni analiticar Igor Tabak podsjeća da je jedan od suštinskih postulata NATO saveza međusobno pomaganje članica te da tu nema ništa sporno.

Što se hibridnih prijetnji tiče, njih je u zadnje vrijeme sve više, a predizbornno vrijeme kako u CG tako i u Hrvatskoj i drugdje je zapravo idelana sezona za takve stvari, i to jeste onaj period kada treba priskočiti unaprijed, da se sve spriječi, da bi sve bilo spremno, kada krene sam izborni postupak.

Crna Gora je već nekoliko godina pod hibridnim prijetnjama i to je nešto što smo direktno osjetili 2016- te, tokom pokušaja terorizma. Podsjetimo, ministar Predrag Bošković, nedavno je u razgovoru za našu televiziju, potvrdio da će, kako se budemo približavali izborima, te prijetnje samo povećavati.

One su prisutne i ne staju. Čak se i povećavaju i ono što je činjenica jeste da se povećavaju iz dana u dan i povećavaće se kako se CG približava nekim krupnim odlukama u 2020. godini. Svakako da su izbori jedna od krupnijih odluka, koji će se desiti na jesen. To je nešto što je činjenica.

Napadi ne moraju, i najčešće i nisu samo iz jednog centra, jer je cijela infiormatička infrastruktura postala globalna. One ne dolaze samo iz Rusije, već i iz Irana, Kine koje takodje imaju cijele programe za destabilizaciju konkurentskih blokova, objašnjava Tabak.

Naš region jeste na ivici Evrope, ali se jasno svrstao uz Zapad, a zbog toga smo gledali i još ćemo gledati razne akcije hibrding djelovanja, tvrdi Tabak.

U CG se jako spominju susjedi kojima ne odgovara ova promjena smjera, i onda posle njih globalne sile kojima takođe zapravo udarac po takvim malim metama ipak predstavlja gnjavljenje velikog konkuretna bilo to Evropske Unije bilo NATO-a.

Kod nas je sve ovo vidljivije, jer je Balkan relativno mali, a u region su upleteni interesi velikh globalnih igrača.

I to je razlog zašto se možda na ovim prostorima, ova djelovanja vide više nego negdje drugo, jer su ti zadnjih godina velike tektonske promjene koje su u zadnje vrijeme kako vidimo skliznule od CG prema Sjevernoj Makedoniji, gdje ćemo praktično paralaelno, uz političko prestrojavanje vjerovatno ćemo gledati dosta pokušaja od hirbidnih do kiberentickih i svih drugih vidova djelovanja, ističe Tabak.

Tabak pojašnjava da sajber ratovanje nikada ne prestaje, i da se svakim danom povećava set mogućih prijetnji i nezgodnih situacija, sa čime se država mora boriti na dnevnom nivou.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve