Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

SPP CG: Rekonstrukcijom vlade ispraviti nepravdu prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima

''Najavljena rekonstrukcija vlade biće istinski test uvažavanja i zrelosti svih nas koji smo prije 30. avgusta obećavali slobodno i prosperitetno društvo''

Najave konstituenata vladajuće većine ali i premijera Krivokapića o rekonstrukciji vlade Stranka pravde i pomirenja vidi kao priliku da se ispravi nepravda učinjena Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima.

“Neprincipijelnom i neustavnom raspodjelom ministarskih mjesta ali i ostalih značajnih pozicija “po dubini” administracije, Bošnjaci kao narod nisu zastupljeni kako to nalaže ustav Crne Gore, ali i pozitivna praksa dostignutog nivoa ostvarenih prava. Cijeneći opšte stanje u društvu i težak tranzicioni period, Stranka pravde i pomirenja je, stalno podsjećajući na diskriminaciju, posebno Bošnjaka, ostavljala mogućnost da se učinjene nepravde isprave u hodu, i u toj nadi podržavala Vladu Crne Gore”, navode iz SPP.

Oni dodaju da je u međuvremenu, politički kredit kojeg su kao konstituenti platforme “Crno na bijelo”, koja u parlamentu ima odlučujuća četiri mandata, uložili u taj proces, skoro je potrošen. Najavljena rekonstrukcija vlade će u smislu daljeg povjerenja dati konačan odgovor.

“Smatramo bespotrebnim podsjećati konstituente vladajuće većine da je naša dugogodišnja borba imala za cilj oslobađanje institucija i ohrabrivanje građana, a naročito pripadnika manje brojnih naroda da će promjena vlasti doprinijeti oslobađanju pojedinca i rastu njegove građanske svijesti, kao i uvažavanju etničkih i vjerskih različitosti, kao prednosti, a ne nedostatka ili privremenosti koju treba eliminisati. Najavljena rekonstrukcija vlade biće u tom smislu istinski test uvažavanja i zrelosti svih nas koji smo prije 30. avgusta obećavali slobodno i prosperitetno društvo”, poručuju iz SPP.

Navode da su glasovi SPP-a bili presudni za istorijski čin prve izborne promjene vlasti, i dodaju da žele podijeliti ubjeđenje da je svaki glas za 41 poslanika vladajuće većine bio glas za promjene, za neku bolju i pravedniju Crnu Goru.

“Takođe, svaki od tih 41 poslanika mora shvatiti da građani, kako su smijenili bivši režim, na isti način mogu smijeniti i njih ukoliko ne naprave otklon od prakse poraženog režima koji je zbog vlasti, u nedostatku razvojnih projekata i napretka u vladavini prava, proizvodio podjele društva na etničkoj i vjerskoj osnovi”, poručuju iz SPP CG.

Oni preciziraju da, kao ni prije 30. avgusta tako ni poslije tog datuma, neće pristati na necivilizacijske i antievropske prakse svojstvene totalitarnim režimima.

“Pogrešna je i politički nedosljedna percepcija i stav aktuelne parlamentarne većine da se predstavljanje manjina može vezati isključivo za stranke kojima je, opšte je poznato, prethodna vlast kreirala i današnji parlamentarni status. Bošnjaci su zreo narod, imaju svoju političku i intelektualnu misao i izvan Bošnjačke stranke, a javnosti je poznato da je ta politička misao izvan BS-a, bila na pobjedničkoj strani 30.avgusta i ma koliko je neko pokušao ignorisati ona je sve jača i glasnija a civilzacijsku potvrdu je stekla kroz višegodišnju borbu za prava manje brojnih naroda, u borbi protiv diskriminacije, partitokratije, zarobljenih institucija, kriminala…”, stoji u saopštenju SPP CG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve