Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

SPP: Bošnjaci trebaju voditi svoju politiku umjesto neracionalnog svrstavanja u političke blokove

Pozivaju BS i albanske partije da izađu iz ''slijepog blokovskog pozicioniranja''

Bošnjaci trebaju voditi svoju politiku umjesto neracionalnog svrstavanja u političke blokove, saopšteno je iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

“U skladu sa tekovinama razvijene evropske demokratije, građanske i multietničke Crne Gore ali i našim opredjeljenjem da Bošnjaci trebaju voditi svoju politiku umjesto neracionalnog svrstavanja u političke blokove koji periodično vode izolaciji cijelog naroda pozdravljamo inicijativu koalicionih partnera Građanskog pokreta URA i CIVIS-a kao i SNP da u procesu ubrzanja evropskog puta Crne Gore integrišu i parlamentarne stranke koje se politički deklarišu u ime manje brojnih naroda”,navedeno je u saopštenju.

Pozivaju BS i albanske partije da izađu iz “slijepog blokovskog pozicioniranja”.

“Kao što je javnosti poznato još od formiranja aktuelnog saziva parlamenta mi pozivamo Bošnjačku stranku i Albanske partije da izađu iz slijepog blokovskog pozicioniranja, u kojem su podcijenili vitalne interese naroda u čije ime nastupaju i aktivno uzmu učešće u procesima demokratizacije političke scene i cijelog društva u Crnoj Gori. Političke promjene su bile neminovne i sa stanovišta usvajanja evropskog vrijednosno-političkog sistema i svaka opstrukcija ili opiranje promjenama ima za posljedicu i usporavanje napredovanja u tim evropskom procesima”, dodaje se u saoptšenju.
U poslednje vrijeme uočavamo određene promjene dosadašnjeg kursa tzv. nacionalnih partija, poručuju iz SPP, koji je manje brojnim narodima značajno “uskratio ostvarivanje ustavnih prava srazmjerne zastupljenosti, kao i slobodnog kreiranja sopstvene politike i ta promjena nas raduje”.

“Okupljanje oko vrijednosti građanskog i multietničkog društva, pravne države, evropskog puta, slobode mišljenja i uvažavanja drugih i drugačijih, principi i dogovori proistekli iz tih načela svakako imaju podršku SPP jer samo taj put vodi naše društvo ka vladavini prava, pomirenju i u konačnici prosperitetu kako u Crnoj Gori tako i na Balkanu”, naglašeno je u saopštenju.

Građanska i multietnička država nema alternativu, naglasili su iz SPP, “i mi ostajemo privrženi tom evropskom i evroatlanskom putu kao i do sada”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve