Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić tvrdi da su ispunjeni svi uslovi i da popis može da počne, opozicija traži odlaganje

Spajić je danas nakon sastanka saopštio da su ispunjeni svi uslovi  i da popis stanovništva može da počne 30. novembra, dok su predstavnici opozicije, kako saznajemo, izrazili suprotan stav

Premijer Milojko Spajić sastao se danas sa opozicijom u Vladi, a na sastanku je razgovarano o popisu stanovništva, odnosno o tome da li su ispunjeni uslovi koji su dogovoreni sporazumom da bi popis mogao da počne.

Spajić je danas nakon sastanka saopštio da su ispunjeni svi uslovi  i da popis stanovništva može da počne 30. novembra, dok su predstavnici opozicije, kako saznajemo, izrazili suprotan stav.

Prema saznanjima Portala Aktuelno, opozicija je tražila odlaganje početka popisa do obezbjeđivanja dovoljnog broja popisivača i do izrade tehničke dokumentacije za softver kojim se omogućava kontrola unešenih podataka od strane građana.

Na sastanku je saopšteno da je izrada softvera zakonska obaveza, kao i da to što nema dovoljan broj popisivača može da produži popis za pet do sedam dana.

Niko od učesnika, nakon sastanka, nije htio da daje izjavu za medije, ali će opozicija, kako saznajemo, najvjerovatnije sjutra ujutro održati konferenciju za medije na kojoj će saopštiti svoje stavove.

Podsjećamo, zamjenica direktora Uprave za statistiku (Monstat) Snežana Remiković kazala je jutros da za popis stanovništa u Crnoj Gori, koji je planiran od 30. novembra do 15. decembra, nedostaje 500 popisivača, ali poručuje da su u ovom državnom organu spremni za ovaj proces.

Ona je ponovila da je Monstat pripremio odgovor na ovakvu situaciju, a jedna od opcija je produženje popisa za 15 dana.

Poslanici Skupštine Crne Gore su juče sa 64 glasa podržali izmjene i dopune Zakona o popisu.

Parlamentarna većina je 16. novembra predala u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o popisu koje predviđaju zakonsko definisanje termina održavanja te statističke procedure u periodu od 30. novembra do 15. decembra, sa mogućnošću produženja za 15 dana usljed eventualnih “vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti”.

Poslanik Pokreta “Evropa sad” Vasilije Čarapić, koji je potpisao inicijalni prijedlog zakona, naknadno je Skupštini predao amandman da se iz njega izbriše datum. Time je, kako je obrazložio, Vladi Crne Gore ostavljena mogućnost da period sprovođenja i referentni momenat popisa utvrdi posebnom uredbom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Maja
28.11.2023-18:40 18:40

Ko vjeruje ovom profesionalnom lazovu gori je od njega! U sred skupstine kao apostolcic slaga za drzavljanstvo, zenu, dijete, stanove u beograd…a ko laze taj i…pi!

Labud
29.11.2023-10:42 10:42

I pozicija i opozozicija-ista ista mješavina.Na bojno polje nema zamjerke ni partizanima komunistima ni četnicima otrcana srpstva-ko je koga ubio.Ali svi znamo da da su četnici po kučama odili i kasapili nejač partizana.A partizani nije su njima dirali nejač.Čak poslije rata su partizani četničkoj đeci pružili brigu kao i partizanskoj da pristojno žive i istu mogućnost da se školuju.Pa pogledajte sad kad su četnici otrcana srpstva i u Vladu i Skupštinu-protiv svega crnogorskog i partizanskog.Neznam kako mogu ovo podnosit oni što su im četnici đecu i ostalu nejač klal-i još ih gledaju i u Vladu i Skupštinu?