Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Spajić sjutra u Briselu sa zvaničnicima institucija EU

Kako se navodi u platformi za posjetu koja je objavljena na sajtu Vlade, Spajić će predstaviti napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava, naročito u periodu april – maj, kada je usaglašen veći broj zakona koji su od suštinskog značaja za održavanja Međuvladine konferencije tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU

Predsjednik Vlade Milojko Spajić predvodiće crnogorsku delegaciju tokom sjutrašnje radne posjete institucijama Evropske unije (EU), u susret očekivanom dobijanju pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima koja se tiču vladavine prava (IBAR).

Kako se navodi u platformi za posjetu koja je objavljena na sajtu Vlade, Spajić će predstaviti napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava, naročito u periodu april – maj, kada je usaglašen veći broj zakona koji su od suštinskog značaja za održavanja Međuvladine konferencije tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU.

Navodi se da će se Spajić tokom boravka u Briselu sastati sa visokim zvaničnicima evropskih institucija.

“Sastaće se, između ostalih, i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Gertom Janom Kopmanom”, piše u platformi.

U dokumentu se ističe da će, umajući u vidu značaj dobijanja IBAR-a tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, kao i zatvaranja grupe poglavlja iz pravne tekovine koja su spremna ili će biti spremna do kraja godine, posjeta Briselu biti iskorištena i za usaglašavanje narednih koraka sa evropskim partnerima.

Dodaje se da će Spajić sagovornicima predstavniti bilans stanja u odnosu na ispunjenost privremnih mjerila, kao i Zakone koji su utvrđeni na Vladi, te upućeni u skupštinsku proceduru, a koji predstavljaju okosnicu za dobijanje završnih mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i za ulazak u finalnu fazu pregovora.

“Susreti će biti prilika da se sagovornici upoznaju i sa samoprocjenom te planiranom dinamikom privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine”, kaže se u platformi.

Posjeta Briselu će, kako se navodi, ujedno biti prilika da se predsjedniku Evropskog savjeta predoče postignuća sa Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana koji je na temu Plana rasta održan u Kotoru 15 i 16. maja.

U crnogorskoj delegaciji će, osim Spajića, biti i šef Misije Crne Gore pri EU Petar Marković i šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve