Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Spajić na konferenciji o oporavku Ukrajine i godišnjem prijemu Istočnog odbora njemačke privrede

Kako se navodi u prijedlogu platforme, Spajić će tokom boravka u Berlinu učestvovati i na događaju Njemačkog atlantskog društva posvećenom obilježavanju 75 godina postojanja NATO-a

Premijer Milojko Spajić će, na poziv kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Šolca i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, učestvovati na konferenciji o oporavku Ukrajine od 11. do 12. juna u Berlinu, dok će dan kasnije (13. juna) učestovati kao glavni govornik na godišnjem prijemu Istočnog odbora njemačke privrede, gdje ide na poziv regionalne direktorice za Jugoistočnu Evropu Anje Kiring.

Kako se navodi u prijedlogu platforme, Spajić će tokom boravka u Berlinu učestvovati i na događaju Njemačkog atlantskog društva posvećenom obilježavanju 75 godina postojanja NATO-a.

Pomoć Ukrajini

– Konferencija o oporavku Ukrajine predstavlja nastavak niza događaja na visokom nivou posvećenih dugoročnom oporavku i rekonstrukciji Ukrajine, usljed razornih posljedica nanijetih ruskom invazijom – ističe se u dokumentu.

Ovogodišnji skup, kako je precizirano, ima za cilj obezbjeđivanje široke međunarodne podrške u obnovi i modernizaciji Ukrajine.

– Planirano je da događaj okupi političke lidere, predstavnike međunarodnih organizacija, finansijskih institucija, privatnog i civilnog sektora, “think tank” organizacija, te pripadnike ukrajinske dijaspore, kako bi razmijenili mišljenja o modalitetima saradnje sa ciljem pružanja konkretne pomoći Ukrajini u njenom sveobuhvatnom oporavku i razvoju – ističu u Vladi.

Konferencija će biti usmjerena na poslovnu dimenziju, kroz ohrabrivanje učešća privatnog sektora u rekonstrukciji zemlje, ljudsku dimenziju, kroz obezbjeđivanje instrumenata za oporavak društva, te lokalnu i regionalnu dimenziju kroz unapređenje procesa učešća lokalne zajednice u regionalnom razvoju zemlje.

– Posebno važna je EU dimenzija, imajući u vidu da se konferencija prvi put održava u jednoj i to važnoj državi članici EU, čime će pružiti jasan doprinos ukrajinskoj stabilnosti i progresu kroz njen dalji napredak u evropskom integracionom i reformskom procesu. S obzirom na to da agresija još traje i da svakodnevno pričinjava ogromne štete u ekonomskom, ekološkom i infrastrukturnom segmentu zemlje, neophodno je zajedničkim naporima svih aktera međunarodne zajednice uspostaviti modele srednjoročne i dugoročne podrške poslijeratnoj obnovi zemlje – navodi se u prijedlogu platforme.

Ruska agresija i posljedice

Ruska agresija na Ukrajinu je, kako se navodi, sa bezbjednosnog, političkog i ekonomskog aspekta rezultirala je brojnim posljedicama sa kojima se i danas, dvije godine kasnije, cio svijet suočava.

– Riječ je o ključnim geopolitičkim izazovima čije će konačno rješenje zahtijevati kompleksan i sveobuhvatan pristup međunarodne zajednice. Prethodno održane dvije konferencije o oporavku Ukrajine (2022. u Švajcarskoj Konfederaciji i 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske) okupile su veliki broj učesnika, uključujući brojne predstavnike nacionalnih vlada, te hiljade predstavnika finansijskih institucija, međunarodnih organizacija i pozicionirale ovu platformu kao važan mehanizam na međunarodnoj sceni – kazali su iz Vlade.

Crna Gora je, kako ističu, kao kredibilan međunarodni akter od početka ratnih dešavanja u Ukrajini zauzela jasan stav osuđujući agresiju Ruske Federacije u svim međunarodnim formatima.

– Crna Gora se pridružila pozivu međunarodne zajednice upućenom Rusiji za obustavu vojnih aktivnosti i povlačenje svojih trupa sa ukrajinske teritorije. Istovremeno, Crna Gora se, u skladu sa svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima, redovno pridružuje svim izjavama, deklaracijama i rezolucijama UN, EU, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija kojima se iskazuje podrška Ukrajini, poziva na okončanje neprijateljstva i oslobođenje okupiranih teritorija – navodi se u dokumentu.

Crna Gora je odlučna u nastojanju da i u buduće, u skladu sa svojim kapacitetima, pruža podršku ovoj zemlji u borbi za ostvarivanje prava zasnovanih na pravilima opšte prihvaćenog međunarodnog poretka i Povelje UN-a.

– Crnogorski zvaničnci aktivno učestvuju u radu brojnih inicijativa i platformi koje imaju za cilj pružanje političke, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini. Cijeneći ukrajinsko pitanje od značaja za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Evrope, neophodno je da međunarodna zajednica ostane ujedinjena oko ideje slobodne i bezbjedne Ukrajine, kroz brojne formate udruživanja i saradnje. Stoga i učešće delegacije Crne Gore na ovogodišnjoj Konferenciji ima posebnu važnost sa ciljem potvrđivanja podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom. Konferencija će, ujedno, biti i dobra prilika za niz bilateranih susreta sa svjetskim zvaničnicima, predstavnicima finansijskih institucija i vodećih kompanija u svijetu, te dodatnu promociju i afrimaciju Crne Gore u širim međunarodnim okvirima – naglasili su iz Vlade.

NATO i Istočni odbor njemačke privrede

Spajić će 11. juna , na poziv Njemačke atlantske asocijacije (DAG), učestvovati na događaju posvećenom obilježavanju 75 godina postojanja NATO.

– Spajić će govoriti na panelu zajedno sa predsjednicom Vlade Republike Estonije Kajom Kalas i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovine i predsjednikom DAG-a Kristijanom Šmitom. Njemačka atlantska asocijacija (DAG) posvećena je pitanju razumijevanja ciljeva Atlantskog saveza i pružanja informacija o politici NATO-a. Predani su jačanju evropskog stuba NATO-a i produbljivanju veza među saveznicama kroz organizovanje tematskih rasprava, predavanja i konferencija od značaja za evropski i evroatlantski javni diskurs – kazali su iz Vlade.

Kada je riječ o godišnjem prijemu Istočnog odbora njemačke privrede, planirano je da događaj okupi više od 150 gostiju uključujući predstavnike njemačkih državnih institucija, kompanija članica Istočnog odbora i članove diplomatskog kora.

– S obzirom na to da su teme predstojećeg prijema vrlo aktuelne i važne za Crnu Goru (evropske integracije, regionalna saradnja, 10 godina Berlinskog procesa), učešće predsjednika Vlade Milojka Spajića predstavlja dobru priliku da se razgovora o trenutnoj poziciji Crne Gore, ostvarenim rezultatima, ali i daljim koracima i reformskim procesima koji se planiraju realizovati u narednom periodu kako bi Crna Gora postala sastavni dio jedinstvenog tržišta i snažan ekonomski partner – ističu u Vladi.

Imajući u vidu značaj crnogorsko-njemačkih privrednih odnosa i interesovanje Istočnog odbora njemačke privrede za unapređenje ekonomske saradnje sa Crnom Gorom, dodaju da postoji dobra saradnja sa Privrednom komorom Crne Gore i da su do sada organizovana dva ekonomska foruma u Crnoj Gori (2014. i 2016).

– Delegacija njemačkih privrednika, na čelu sa Mihaelom Harmsom, boravila je u Crnoj Gori od 27. do 29. marta 2019. Tom prilikom delegacija je posjetila Hemomont i pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejeva SNUP, nakon čega je razgovarano o investicionoj poziciji kompanije, kao i planovima za budućnost (farmaceutskim standardima koji moraju biti ispunjeni kako bi se proizvodi mogli izvoziti na tržište EU). Posljednja posjeta delegacije njemačkih privrednika, predvođena Mihaelom Harmsom, Crnoj Gori realizovana je 21. februara 2024. kada je upriličen i susret sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem – precizirano je u dokumentu.

Spajić će učestvovati na događaju “Dan privrede” koji organizuje Ekonomski savjet Hrišćansko-demokratske unije SR Njemačke (CDU) 11. i 12. juna.

– Skup se održava sa ciljem da se razmotre važni budući koraci za izgradnju snažnije Njemačke i Evrope. To će biti prilika da veliki broj istaknutih ekonomskih stručnjaka i analitičara, kroz dvodnevne tematske panele, razmijene mišljenja o nizu pitanja iz domena ekonomskih politika – rekli su iz Vlade.

Delegaciju Vlade predvodiće Spajić, a članovi će biti šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, savjetnica za vanjsku politiku predsjednika Vlade Milica Perišić, savjetnica za ekonomsku politiku predsjednika Vlade Milena Milović i savjetnik za medije predsjednika Vlade Veliša Jovanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve