Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Spajić: Evropa sad 2 uvešće red na terenu zarada

Doskorašnja praksa povećanja bruto zarada, kaže Spajić, ide u prošlost, jer je dovela do nelogične situacije

Početak ljetnjeg semestra na Ekonomskom fakultetu obilježilo je predavanje predsjednika Vlade Milojka Spajića.

Teme su bile ekonomski potencijali i evropska perspektiva Crne Gore, ali je studente najviše interesovao program „Evropa sad 2” i na koji način će se sprovesti.

“Sprema se Crna Gora da zauzme 28. stolicu u Evropskoj uniji”, kaže premijer.

Nakon mnogo izgovora i propuštenih šansi vrijeme je kaže Spajić da prokrčimo put i pokažemo EU da smo spremni da ispunimo sve uslove.

“Ova generacija ima veliku šansu i odgovornost da ne ispusti tu šansu. Dozvolili da vozovi prolaze i da mi gledamo kako se drugi voze. Vrijeme da mi uđemo u taj voz”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Prije tog voza nade, čeka nas poboljšanje standarda građana. Evropa sad 2 će poručuje premijer donijeti ne samo veće plate, već i red na terenu zarada.

Doskorašnja praksa povećanja bruto zarada, kaže Spajić, ide u prošlost, jer je dovela do nelogične situacije.

“Vlada imala takvu politiku. Bruto zarada veća je u javnom sektoru. Ali činjenica u svim zemljama da je privatni sektor veći od javnog”, kazao je Spajić.

Novo povećanje zarada u javnom sektoru uslovilo bi i povećanje plata u privatnom. Cijenu rasta njihovih plata u tom slučaju platili bi građani.

“Podići će cijene, da bi održali marže, ne žele da posluju negativno”, istakao je Spajić.

Kako bi se to izbjeglo, Spajić zagovara povećanje neto plata i smanjenje opterećenja poslodavaca.

No, privatnicima kaže Spajić ne treba jak izgovor da podignu cijene i ostvare veće marže, što opet nije nelegitimno, ali jeste upitno. Dugoročno, takvo ponašanje neće biti dobro za njihov brend, poručuje Spajić i zaključuje da je neophodno da se u poslovnom svijetu promijeni svijest, da se ne zarađuje od danas do sjutra već da se planira trajanje na tržištu na duge staze.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve