Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Spajić: Članstvo u NATO-u naša privilegija, miran san svakog našeg potomka neprocjenjiv

Kako je dodao, u današnjem svijetu, gdje je NATO jedini garant bezbjednosti, ovo članstvo je naša privilegija

Prije tačno sedam godina naša zemlja je napravila odlučujući korak naprijed ulaskom u NATO, a u nedavnoj prošlosti smo iz prve ruke svjedočili prednostima koje članstvo donosi, kazao je premijer Milojko Spajić na svečanosti u Vili Gorica povodom sedam godina od učlanjenja Crne Gore u NATO savez.

“NATO već 75 godina stoji kao stub kolektivne odbrane, svetionik stabilnosti u svijetu koji je često ispunjen bezbjednosnim rizicima. Naš savez, rođen iz pepela sukoba, kontinuirano se prilagođava novim izazovima obezbjeđujući bezbjednost i prosperitet država članica. Država koju štiti savez najmoćnijih ne znači samo privilegije, već je i obaveza bezbjednosnog i odbrambenog sistema da ide u korak sa savremenim izazovima. Stoga bih posebno istakao da će Crna Gora ove godine po prvi put dostići dva odsto BDP-a za odbranu“, istakao je Spajić.

Naveo je da je poseban na angažovanje naših vojnika u brojnim misijama, operacijama i aktivnostima u kojima rame uz rame sa saveznicima i partnerima.

“Oni potvrđuju odlučnost Crne Gore da djeluje kao odgovoran saveznik. Crnogorski vojnik je kroz istoriju bio oličenje hrabrosti i herojstva, a ovaj ideal je prisutan i danas kada sa ponosom ističemo da naši vojnici uživaju reputaciju pouzdanih i pripremljenih snaga u Letoniji, Bugarskoj, Kosovu i Iraku. Na tome sam im neizmjerno zahvalan. Sa njima, kao i onima koji tek treba da obuku časnu crnogorsku uniformu, budućnost naše zemlje i njenih građana je sigurna. Današnja posvećenost vrijednostima koje su nasljeđe Alijanse važnija je nego ikada“, kazao je premijer.

Istakao je da je “agresija Rusije na našeg partnera Ukrajinu podsjetnik i upozorenje na važnost solidarnosti i zajedničkog djelovanja”.

“Ova podrška naglašava naše nepokolebljivo vjerovanje u svijet u kome sila ne predstavlja zakon, gdje preovlađuju principi čovječnosti, pravde i međunarodnog prava. Simbolika članstva u NATO-u prevazilazi vojnu snagu. To je zalog da ćemo štititi zajedničke vrijednosti koje nas povezuju, posvećenost slobodi, demokratiji i ljudskom dostojanstvu. Kako idemo naprijed, moramo nastaviti da zastupamo te ideale, kako unutar naših granica, tako i izvan njih, obezbjeđujući da buduće generacije naslijede svijet koji je pravedan, miran i prosperitetan. Svjestan sam da pojedini događaji iz prošlosti kod nekih od vas izazivaju značajno teške i različite emocije. I uvjeravam vas da je moja lična empatija neizmjerna. Tako je i moje uvjerenje bezgranično da je miran san svakog našeg potomka neprocjenjiv. Stoga se zalažem za tu odgovornost prema trenutku u kome živimo i dužnost prema onima za koga živimo je jedina stvar koja određuje naše stavove i naša uvjerenja“, naveo je Spajić.

Kako je dodao, u današnjem svijetu, gdje je NATO jedini garant bezbjednosti, ovo članstvo je naša privilegija.

“Uvjeren da ćemo dočekati godišnjicu 10 godina članstva, spremni da budemo ujedinjeni u Evropi i još sigurniji u NATO-u, još jednom čestitam Crnoj Gori i našim saveznicima godišnjicu članstva i 75 godina Sjevernoatlantskog saveza“, zaključio je Spajić.

Nakon prijema gostiju intonirane su himne Crne Gore i NATO-a.

Članica NATO saveza Crna Gora je postala na današnji dan prije sedam godina. Tim povodom ministarstva vanjskih poslova i odbrane organizovali su prijem u Vili Gorica. Povod svečanosti je i 75 godina postojanja Alijanse.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve