Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Socijaldemokrate predložile da Aerodromi ostanu u većinski državnom vlasništvu

Ovim zakonom se utvrđuje strateški nacionalni interes Crne Gore u Aerodromima

Socijaldemokrate su Skupštini dostavile Prijedlog Zakona o zaštiti strateških nacionalnih interesa u Aerodromima Crne Gore, kojim traže da Aerodromi Crne Gore ostanu u većinski državnom vlasništvu, saznaje CdM.

Ovim zakonom se utvrđuje strateški nacionalni interes Crne Gore u Aerodromima.

U obrazloženju Prijedloga zakona u koji je CdM imao uvid, navodi se da, imajući u vidu da je avio dostupnost dražave od posebnog interesa za razvoj turističke i ukupne privrede, kao i ekonomsku nezavisnost Crne Gore, ovim zakonom se utvrđuje strateški nacionalni interes Crne Gore u oblasti avio saobraćaja.

Kako se navodi, u cilju očuvanja jednog od najvrjednijih razvojnih resursa naše države, zakonom se propisuje obaveza očuvanja većinskog državnog vlasništva u privrednom društvu Aerodromi Crne Gore AD. Takođe, u dokumentu se navodi da se zakonom zabranjuje privatizacija, ali i valorizacija po modelu dugoročne koncesije, kao i bilo koja druga radnja koja bi značila suštinsko otuđenje Aerodroma Crne Gore AD.

Dovođenje do kraja ranije započetog procesa davanja koncesije za korišćenje aerodroma Podgorica i Tivat, bi podrazumijevala upravo to – možda ne suštinsko ali svakako faktičko otuđenje ove kompanije. To svakako ne bi bilo u interesu države, jer je u najmanju ruku neodgovorno da višemilionska dobit, koja je zbog pozicije kompanije zagarantovana, umjesto u njen razvoj, ili pak državni budzet, završava na računima drugih kompanija, odnosno stranih koncesionara.

Takođe, u dokumentu se navodi da finansijske analize pokazuju da Aerodromi Crne Gore AD imaju finansijski kapacitet za obezbjeđivanje značajnih kreditnih sredstava, koja bi se iskoristila za investiranje u gradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, koja bi se uredno vraćala iz neto profita kompanije, koji je svake godine značajan.

Jedan od potencijalnih modela, u cilju neophodnog unaprjeđenja poslovnih performansi može biti i dokapitalizacija, odnosno ulazak renomiranog partnera kao manjinskog akcionara. Svaka od pomenutih opcija je bolja od privatizacije ili dugoročnih aranzmana kojima se gubi kontrola nad jednim od najvaznijih drzavnih privrednih subjekata.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve