Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

SNP: Vlada nastavlja sa trendom usvajanja dominantno potrošačkih budžeta

”Ko kaže da Vlada Crne Gore ne misli na svoje građane? Čak su im i novogodišnje poklone pripremili u vidu novih ekonomskih nameta, i to za okačiti o vrat”- izjavio je Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP-a.

„Iza naslaga marketinga i populističkih parola kako nikad nije bilo bolje u Crnoj Gori i kako nas je prosto sramota kako nam dobro ide, krije se otrežnjavajuća istina o stvarnom stanju naše privrede i ekonomije. Javni dug raste, lokalni aparati preslikani na državni budžet, infrastrukturnih projekata skoro da i nema a zaduženja sve veća. Dvije godine rada Vlade, javni dug prelazi 3.1 milijardu eura ili preko 70 posto BDP-a a najavljuju se nova zaduženja. Nacrtom Zakona o budžetu za 2019. godinu, Vlada nastavlja sa trendom usvajanja dominantno potrošačkih budžeta i najvećim dijelom pokriva se budžetska tekuća potrošnja“, navodi Vukić.

Kako je dodao, planiranje novih pozajmica i kredita će uveliko uticati na povećanje ionako visokog javnog duga.

„Javni dug znači dug uvećan za dug opština. Kako lokalne samouprave predstavljaju vezan segment finansijskog sistema i utiču na finansijsku situaciju države, teško da možemo govoriti o stabilizaciji već o ugrožavanju privrednog rasta i kvaliteta života građana. Lokalne samouprave imaju dug veći od 170 miliona eura. Neplaćene obaveze lokalnih samouprava i njihovih javnih preduzeća, povećavaju probleme koje na kraju plaćaju građani i to traje u nedogled. Uz to, nezaposlenost je sve veća a socijalno raslojavanje je praćeno migracijama stanovništva. Sve ovo predstavlja ozbiljno stanje za ozbiljne mjere intervencije. Vrijeme je da vlast prestane da se ponaša krajnje neodgovorno. Neka se zapitaju odgovorni u Vladi da li su ovo zavidni rezultati i ubrzan ekonomski rast Crne Gore, ili ekonomski sunovrat koji će da plaćaju građani Crne Gore“, zaključuje Vukić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve