Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

SNP: Međunarodni dan ljudskih prava, prilika da se podsjetimo fundamentalnih ljudskih prava kojima moramo stremiti

Kako su naveli, pred Crnom Gorom su i dalje brojni izazovi, pa donosioci odluka moraju učiniti napor više u pravcu obezbjeđenja jednakosti i poštovanja dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, rasnu, vjersku, polnu, starosnu ili bilo koju drugu pripadnost

Međunarodni dan ljudskih prava dobra je prilika je da se podsjetimo fundamentalnih ljudskih prava naših građana čijem ostvarenju i dosljednom poštovanju moramo stremiti u svakom trenutku, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

“Do 30. avgusta 2020. godine Crna Gora je bila država u kojoj su nejednakost, autoritarizam, urušavanje temeljnih principa vladavine prava, te endemska korupacija i ogranizovani kriminal, bili njene osnovne karakteristike. Nakon tog datuma, situacija je počela da se mijenja nabolje, ali nam još uvijek predstoji dosta posla na ispunjavanju osnovnih prava i sloboda zapisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i slobodama iz 1948. godine”, piše u saopštenju.

U tom smislu, ističu iz SNP-a, naročito je bitno voditi računa o položaju manjinskih i ranjivih grupa i uspostavljanju odnosa tolerancije i kvalitetnog suživota između manjine i većine.

Kako su naveli, pred Crnom Gorom su i dalje brojni izazovi, pa donosioci odluka moraju učiniti napor više u pravcu obezbjeđenja jednakosti i poštovanja dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, rasnu, vjersku, polnu, starosnu ili bilo koju drugu pripadnost.

“U tom smislu, potrebno je učiniti neophodne pomake u pravcu jačanja osnovnih demokratskih vrijednosti, kako bi se svakom građaninu naše zemlje garantovala osnovna prava jednakosti i slobode. Samo takva Crna Gora može biti na korist njenim građanima i samo takva Crna Gora može postati punopravna članica Evropske unije”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve