Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština završila raspravu o zakonu o zabrani fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola

Govoreći o zakonu koiji  je predloži poslanik Andrija Popović kazao je da je to  način  usklađivanja sa evropskim standardima, naglašavajući da je antifašizam u temeljima Crne Gore

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su danas raspravu o Prijedlogu zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. O ovom dokuemntu će se glasati naknadno. Predlagač Prijedloga zakona Andrija Popović je naglasio da je antifašizam u temeljima Crne Gore.

Na početku zasijedanja poslanik Liberaone partije Andrija Popović pozvao je Skupštinu da osudi izvještaj beogradskog BIRN-a koji je građanske aktiviste i novinare iz Crne Gore označio kao ekstremiste, ocjenjujući da im je nacrtana meta što je nedopustivo.

„ Molim Skupštinu da reaguje na ovo, ne vjerujem da će niko od nadležnih državnih organa, koji bi trebalo da reaguju, reagovati“, naveo  je Popović.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak   kaže da nije u toku sa onim što je Popović saopštio ali je  svima uputila apel  da vode računa da olako se ljudi  ne etiketiraju  i  da im se crtaju  mete.

Govoreći o zakonu koiji  je predloži poslanik Andrija Popović kazao je da je to  način  usklađivanja sa evropskim standardima, naglašavajući da je antifašizam u temeljima Crne Gore.

“Zakon se predlaže u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne, vjerske mržnje među građanima”, poruči je Popović.

Prema mišljenju DF-ovog Budimira Aleksića zakon koji je predložio Popović je tendeciozan i predstavlja, kako smatra, politički pamphlet koji je ideološki obojen.

“Ovim se falsifikuje istorija i promoviše  duh i slovo komunističke ideologije. Selektivan je i sa stanovišta komunističke propagande. Četnička organizacija je antifašistička”, navodi Aleksić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica podsjetio je  da je Zakonodavni odbor  utvrdio da ovaj prijedlog zakona nije u skadu sa Ustavom i zakonodavnim sistemom.

Navodi da taj  zakon treba da sadrži opšte i za sve jednake norme. Smatra da je upliv ideologije u pravo vidljiv ukoliko se prijedlog zakona usvoji bez amandmana.

SD –ov Boris Mugoša ukazao je na, kako je naveo, relativizaciju svega retrogradnog u Crnoj Gori.

U posljednje dvije godine se dešava skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću pomirenje. Je li to oslobođenje? Je li pomirena Crna Gora pjevanje “Kukaju Turci leleču bule”, kazao je Mugoša.

On poručuje da ne treba maniupulisati građanima i igrati se njihovim osjećanjima.

Mugoša navodi  da se ne mogu izjednačavati fašizam i antifašizam. Smatra da je “priča o većini priča za malu djecu” , te da se, kako je kazao, “svi ubiše da miniraju proteste”.

“To je presmiješno. Što smeta da građani izraze revolt prema svemu što se dešava i unazađivanju Crne Gore”, kazao je Mugoša.

Poslanik Popović, komentarišući uvadna izlaganja svojih kolega,  kaže da ovaj zakon nije imao namjeru da dijeli nego da miri. On naglašava da se danas u skupštini “opozicioni zakon brani sa dva opozicionara u sali”.

Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da, ukoliko se uklone sporni članovi iz Predloga zakona, niko od poslanika neće imati protiv da se usvoji ovakav zakon.

Antifašizam i antinacizam je, kako je naveo Bojović, jedna pozicija koju treba da zauzimaju svi u parlamentu. Više se ne zna razlika između fašizma i antifašizma, smatra on.

On je pitao da li je afirmacija kada rukometašice, naše vrhunske sportskinje, pjevaju ustaške pjesme. “Je li to plod politike koju je sprovodio bivši režim”, dodaje Bojović.

Andrija Popović je rekao da je nevjerovatan napad na crnogorske rukometašice koje, kako je istakao, u ovim danima postižu prava herojska djela.

“Ovdje se pominje da su one pjevale neke ustaške pjesme. Ušao sam da vidim o čemu se radi. Pjesma hrvatskog pjevača Miroslava Škora “Sude mi” je prelijepa i patriotska pjesma”, smatra Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
17.11.2022-16:16 16:16

Ova cetnicka-antidrzavna -svetosavka -politicka organizacija..nema ni trenutka ljudckog morala..