Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Skupština podržala rebalans budžeta i zaduživanje

Vlada planira da se do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona eura u cilju servisiranja svih obaveza, saopštio je danas na jednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet ministar finansija Novica Vuković i najavio da bi to moglo da se odradi posredstvom domaćih banaka

Skupština je većinom glasova podržala rebalans budžeta i zaduženje do kraja godine. Vlada planira da se do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona eura u cilju servisiranja svih obaveza, saopštio je ministar finansija Novica Vuković i najavio da bi to moglo da se odradi posredstvom domaćih banaka. Predstavnici opozicije iskazali su protivljenje.

Glasovima većine poslanika, usvojen je predlog izmjena i dopuna zakona o budžetu Crne Gore. Taj predlog podržalo je 43 poslnika, dok je 14 bilo protiv. Glasovima 43 poslanika, uz 11 glasova protiv i jednog uzdržanog, usvojena je odluka o izmjenama odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

Tok sjednice:

Ministar finansija Novica Vuković rekao je da pokušavaju da naprave snažan sistem unutar resora, koji će da služi građanima.

“Na dan 30. oktobar, stanje u državnom trezoru 142 miliona. Niko ne govori o strukturi, jer se zlato ne pominje i ne treba. Pričamo o onome što su likvidna sredstva. Imamo 100 miliona iz Dojče banke, ostavljenih na posebnom računu, 22 miliona iz hedžinga i 18 miliona na glavnom državnom trezoru. Ta struktura je ostavljena da izvršava tekuće obaveze kako dospijevaju. Niko ne govori o dugu. U suficitu nema duga, dug je posebna kategorija. Dug je 450 miliona za ovu godinu, 60 miliona ostalo neplaćeno do kraja godine”, kazao je Vuković.

Kapitalni budžet, kazao je, pokazuje da se dvije trećine planiranih projekata ne realizuju. Suficit u budžetu je 183 miliona.

“Posmatrajući realna očekivanja, projektuje se da će u novembru i decembru budžet ostvarivati deficit potrošnje čime se stvara potreba da se krene u zaduživanje. Na osnovu projekcija koje su preliminarne, očekuje se da će od 150 miliona do 200 miliona eura biti dovoljno da se ostvare sve obaveze države”, kazao je ministar finansija.

Duško Stjepović iz Demokratske Crne Gore kazao je da je bivši režim DPS-a devastirao ključne resurse Crne Gore tokom trodecenijske vladavine.

“Kada smo preuzeli, recimo, vlast u Danilovgradu nakon tri decenije vladavine DPS-a našli smo hiljadu eura na opštinskom računu. Za deset godina vlast DPS-a povećala je penzije za četiri eura”, kazao je Stjepović.

Milan Zečević iz PES kazao je da će podržati rebalans i zaduživanje.

Dio opozicije prigovorio je da sjednica traje duboko u noć, a predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da se radi o važnoj temi.

Bogdan Božović (SNP) smatra da stanje u budžetu nije tako loše, da je prethodna vlada vodila jednu odgovornu politiku.

“Klub poslanika SNP – CIVIS podržaće predlog rebalansa budžeta i zaduženje”, istakao je Božović.

Dritan Abazović (GP URA) kazao je da svako treba da odgovara za prethodni rad.

“Stanje u javnim finansijama ne može da bude perfektno, ali nikada nije bilo bolje”, istakao je Abazović.

On je pokazao “skalu privrednog razvoja” na kojoj se Crna Gora nalazi na, kako kaže, samom vrhu u konkurenciji svih zemalja Evrope.

Iznio je komparativne podatke o zaposlenosti u odnosu na prethodni period, i istakao da je zaposlenost nikada veća, kao i prosječna zarada i penzija.

Abazović je kazao ministru finansija Novici Vukoviću da je proces sprovođenja programa Evropa sad dva netransparentan.

“Imam samo jedno pitanje za vas. Jesmo li bankrotirali?”, pitao je Abazović Vukovića. Istakao je da je Vuković u potpunosti demaskirao program Evropa sad II.

Maja Vukićević (DNP) kazala je da će taj poslanički klub podržati rebalans i zaduženje.

“Mi smo nekako uvijek oprezni kada je riječ o zaduženju države. Insistiraćemo o tome da se poštuje Ustav, i podržavam dio kojim se zaduživanjem podrazumijeva preuzimanje duga Instituta Simo Milošević”, istakla je Maja Vukićević.

Ona je rekla da je neophodno napraviti dugoročan plan za oporavak crnogorske ekonomije.

“Trebaće dosta vremena da se ispravi sve ono što je godinama ruinirano”, saopštila je Vukićević.

Ona je istakla da je neophodan Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji bi obuhvatioo sve one koji su oštetili državu i nelegalno sticali bogatstvo.

Istakla je da Crna Gora nije imala novca da ulaže u infrastrukturu, ali je postojao kriminalni novac koji je služio za kupovinu presuda.

Damir Gutić (BS) kazao je da se nadaju da će životni standard rasti.

“Stavke u kapitanom budžetu uglavnom su ostale iste. S tim da smo uvijek za povečavanje kapitalnog budžeta. Ovaj rebalans posmatramokao formalizovanje realne situacije”, istakao je Gutić.

Dodaje da iznos zaduženja u ovoj godini ne bi smio da bude veći od 300 miliona eura.

“Ne podržavamo zaduženje u ovom odnosu bez vanrednih razloga”, istakao je Gutić.

Istakao je da razumiju potrebu za rebalansom.

Anđela Vojinović (DCG) kazala je da je odgovornost prema građanima suština djelovanja Demokratske Crne Gore.

Ocijenila je da je propuštena prilika da se ove godine racionalnije troši novac, a posebno za javne nabavke.

“Za dvadesetak dana očekujem da ćemo ovdje raspravljati o nacrtu budžeta za sledeću godinu”, istakla je Vojinovićeva.

Predložila je set mjera za slivanje novca u rezervu, ali o tome će, kako kaže, detaljnije govoriti na sjednici na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu.

Naglasila je da su pred vladom izazovI, ali da političke volje i ekonomskog znanja neće nedostajati.

Nikola Milović (DPS) rekao je da je građani Crne Gore moraju da čuju kakvo je stanje javnih finansija u Crnoj Gori.

“Imamo novu vladu koji nam saopštava informacije da stanje nije baš tako bajno, rekorno i istorijsko. Danas sa sigurnošću možemo da kažemo da budžet nije bio razvojni, nego potrošački. U odnosu na te segmente, možemo dakažemo da dio alokativne funkcije nije došao do izražaja. I zato građani sa pravom treba da su zabrinuti ako nam jutros ministar saopštava da imamo depozite od 94 miliona eura”, istakao je Milović.

Milović je kazao da je značajan dio rashoda potrošen na plate onih koji rade u javnom sektoru. Istakao je da je problematičan i kapitalni budžet.

“Zbog korektnosti koju je ministar jutros pokazao na Odboru, i zbog građana Crne Gore moram postaviti nekoliko pitanja”, rekao je Milović.

Milović se pitao da li će biti novca za plate i penzije u narednom periodu, i istakao da DPS neće podržati predlog rebalans budžeta i zaduženje.

Dritan Abazović je istakao da smo od najave bankrota došli do toga da je ministar finansija danas rekao da ćemo godinu završiti najvjerovatnije sa suficitom.

“I rebalans koji ste predložili je rebalans koji je predložila 43. vlada”, naveo je Abazović.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnomorac
28.11.2023-00:39 00:39

Znam da ćoeku mora biti fatalno dosadno da cita govore postenih dirigovanih poslanika , al imate pogresno to je prava komedija crkoh od smjeha . Nego Crnogorci pare ce morat netko vratit ili racunate da necete tu biti , kad stigne račun. A znam uvalit cete ruse i srbe u go.. na