Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

SDP, DPS, SD i Crno na bijelo traže da se odblokira rad Skupštine

U toku sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

Poslanici Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i koalicije Crno na bijelo su na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu zatražili da se odblokira rad Skupštine i pozvali predsjedavajućeg Strahinju Bulajića da zakaže sjednicu.

Oni se ne slažu sa predloženim redom na kome je godišnji izvještaj o radu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu za 2021. godinu, donošenje odluka o organizovanju parlamentarnih saslušanja na teme definisane zaključcima sa 24. sjednice Odbora,  Nehumano i šikanozno zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020 godine, ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Smatraju da trenutno ima prioritetnih tema.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu je u proceduralnom reagovanju rekla da se bave pitanjima koja nisu u nadležnosti tog tijela.

– Preko 108 akata čeka u proceduri Skupštine, ai mi treba da se bavimo smanjenjem akciza na gorivo i na prehrambene proizvode. U proceduri je i Rezolucija kojum se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, gdje Crna Gora treba jasno da je n strani žrtvi a ne na strani agresora. Blokira se uporno rad parlamenta, a mi treba da se bavimo pitanjima koja nisu u nadležnosti ovog odbora – kazala je ona, ističući da sjednica Skupštine treba to prije da se zakaže.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je kazao da je bespredmetno raspravljati o temama koje su danas na dnevnom redu. On je pozvao predsjedavajućieg Skupštine Strahinju Bulajića da što prije sazove skupštinu.

– Zbog samovolje pojedinca se ne može se parlament držati u blokadi ili bilo koja institucija – kazao je on.

On je poručio da DPS neće učestvovati u ovakvom načinu rada.

Poslanik kolacije Crnno na bijelo Srđa Pavićević je kazao da su današnje tačke dnevnog reda važne i delikatne, ali kako dodaje, ima tema koje su veći prioritet od predloženih. Poručio je da što prije treba da se odblokira parlement.

Poslanik SD-a Boris Mugoša se usaglasio sa kolegama, da sjednica Skupštine treba da se što prije zakaže.

– Održavalje ovakvih sjednica sa ovakvim dnebnimredom nije adekvatnotrnutku u kojem se nalazimo – kazao je on.

Poslanik Predrag Bulatović (DF) kaže da je neophodno da se napravi parlementarno saslušanje povodom onoga što je Demokratski front usvojio u radu odbora, a to su opružbe biznismena Duška Kneževića na račun predsjednika DPS-a i drugih funkcionera, za koje, kako dodaje, dio Crne Gore smatra da postoje elementi protivzakonitog postupanja. Ističe da je to aktuelna stvar jer se tiče pljačke države.

Očekuje da će Crna Gora uskoro dobiti glavnog specijalnog tužioca.

– Kud će veći ispit za GST od toga da stavi na dnevni red optužbe Duška Kneževića – kaže Bulatović, dodajući da Odbor i o tome treba da raspravlja.

Bulatović je govoreći o akcizama na gorivo kazao da nije posrijedi briga za standard građana, jer bi u suprtonom to predsjednik matičnog odbora, koji nije iz DF-a, to stavio na dnevni red.

Ističe da Bulajić  nikada nije upotrijebio riječ blokada.

– On je rekao da će zakazati sjednicu Skupštini kada se unutar parlamentarne većine dogovori nova vlada. Ovdje se želi prekrojiti izborna volja od 30. avgusta – ističe Bulatović.

On je kazao da je za održavanje sjednice Odbora.

– Odbacujem da je Strahinja Bulajić zloupotrijebio položaj. Zloupotreba položaja biće drastična ako bilo ko mimo njega zakaže sjenicu Skupštine, to ne postoji – kazao je Bulatović.

Smatra da Bulajić može sada da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore.

Poslanika DPS-a Dragutin Papović (DPS) je kazao da je ocjena da je riječ o blokadi parlemnta blaga, već da je riječ o državnom udaru ili ustavnom puču od strane DF-a i njihovog predsjedavajućeg.

– Zahvaljući njihovoj volji koja se realizuje preko njihovog predjedavajućeg immo suspendovan parlament koji je u punom mandatu. Jedan čovjek i politička grupacija je uvidjela da više nije dio parlemntarne večine i odlučila da nema više sjednice Parlemnta dok ponovo ne budu većina. Ovo je krivično djelo, tužilaštvo treba da reaguje. Ugroženo je postojanje parlemnta kako je određeno Ustavom i zakonom. On je poslovničku dužnost pretvorio u sosptveno pravo da odlučuje da li će uopšte biti sjednice. I neko to naziva odbranom narodne volje. Ne, to je odbrana klero-četničke despotije koja je Crnoj Gori zasjela za vrat od 30. avgusta – kazao je on.

Danijel Živković je kazao da je 44 poslanika tražilo zakazovanje sjednice Skupštine.  On je pitao je li 44 poslanika većina ili manjina u odnosu na 81 poslanika.

– U čemu je onda problem u razumijevanju demokratije u glavi potpredsjednika Strahinje Bulajića – pitao je Živković.

Kazao je da ne žali što Bulajić nije zakazao sjednicu i što se drugi politički subjekti ponašaju oavko, jer je “došlo pravo vrijeme da domaća i međunarodna javnost vidi sa kim ima posla”.

Bulajić je kazao da Strahinja Bulajić ima jasne stavove, koji nije poltron moći nijednog centra moći ni u Crnoj Gori ni van.

– Vi agresivno idete na njega. Iz medija ste proglasili da je primio naloge od ruskih agenata, pa ste napravili protjerivanje tih agenata preko vama bliskih struktura, i proglasili ste da ruski špijuni, a ne znamo jesu li ili nisu, imaju akreditive da rade u Crnoj Gori – kazao je Bulatović.

On je ponovio da se DF zalaže za izbore i da formiranje vlade koje je u toku je izborna prevara i kršenje člana 2 Ustava.

– Milo Đukanović pokušava da rat u Ukrajini iskoristi da se vrati za vlast, i preko ove vlade i predsjedničkih izbora sljedeće izbore. Vi se i mnajisnakom podrškom ma kakva ova vlada bila  vraćate na vlast – kazao je Bulatović.

Smatra da dogovorom o datumu izbora padaju tenzije.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je pozvao sve da oni koji imaju zamjerke na rad Bulajića, da ga tuže.

– Ako je povrijedio Poslavnik, vi ga sloodno tužite za koje god hoćete krivično djelo. Taj poslovnik je proizvod vaših žjela i funkcionisanja prethodnih 20, 30 godina – kazao je Radunović.

Vidi, kako ističe, da formiranje vlade ne ide kako je želio mandatar (Dritan Abazović).

– Neću da se izjašnjavam koja mi je opcija milija, nijedna mi nije mila koja se tiče sastavljanja vlade na ovaj način. Vidim da ima problema sa partijama koje su u prošlosti bile bliske DPS-u i jedne partije koja je sa nama bila u koaliciji. Ne navijam ni zakoga da pobijei, navijam da do te vlade ne dođe već da se ide na izbore – kazao je Radunović.

Boris Mugoša je kazao da predsjedavajući parlementa nije predstavnik svoje partije nego prvi među jednakim poslanicima.

– Partijski stav za predsjednika parlementa ne bi trebao da bude presuđujući jer on ima svoja prava i obaveze definisan ne u statutu partije nego u Poslovniku Skupštine – kazao je on.

Branka Bošnjak (Pokret za promjene) je tražila da se članovi odbora izjasne o dnevnom redu.

– Ono što smo ispričali svi u raznim medijima recikliramo ovdje. Očigledno smo se uželjeli debate. Onog momenta kad smo glasali za ekspertsku vladu i dozvolili da se ona formira bez pobjednika izbora izuzimajući Uru, mi smo time izigrali izbornu volju građana. To je bilo prvi put da izigramo volju građana – kazala je Bošnjak.

Predsejsnik Odbora Momo Koprivica je kazao da Zakon o akcizama nije u nadležnosti tog tijela, kao ni jedan predlog zakona koji se tiče ekonomskog standarda građana.

– Nijedan predlog zakona koji je u hitnoj proceduri nije deponovan kod ovog obrora, tako da nismo pogazili nijednu poslovničku odredbu. Ovaj odbor ima pravo i nadležnost da se bavi predloženim pitanjama – kazao je Koprivica.

Zadržavanje pokojnog mitropolita Amfilohija, prema mišljenju Koprivice, je pitanje koje ne treba odlagati.

On je kazao da Bulajić ne blokira rad Skupštine. Ističe da svako ko bi pokušao mimo njega da zakaže sjednicu, ušao bi u zonu krivične odgovornosti.

On je pitao zašto se bježi od izbora, jer, kako ističe, samo na njima može formirati ustavna vlast jer “suverenitet počiva na građanima”.

– Imamo presedan u političkom sitemu da opozicija bježi od izbora, a da partije parlementarne većine prihvataju i Vlada predlaže odlazak na izbore. Čuli smo da su izbori najpoštenije opcija, a kad je došlo do izjašnjavanja, onda se pobjeglo od izbora i volje građana – kaže Koprivica.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić je kazao da Klub te partije da neće učestvovati u glasanju dnevnog reda Odbora.

– Ne bojkotujemo ni sjednicu Skupštine, ni radna tijela, već nećemo učestvovati u glasanju. A da ne bojkotujemo dokazuje da smo došli na ovu sjednicu – kazao je Nikolić.

Srđan Pavićević je kazao da je pitanje torture nad pokojnim mitropolitom Amfilohijem vječna tema Skupštine dok ne dođe do epidloga, “kao i sve ostale torture koje je narod preživljavao, a znamo pod čijom jurisdikcijom”. On je ponovio da postoje prioriteti u odnosu na to pitanje, a tiču se ekonomskog stanja u državi.

– Pričao sam o principu prioriteta. Mi sa osudom tog čina nećemo oprati ljagu sa onoga što se desilo dvije godine ćutimo. Ali sjuztra smo sasvim sigurno u velikom problemu sa 30 centi uvećanim litrom goriva i da inflacija guta najniže i lične dohotke u državi. Imamo problem koji je prioritet, a to je spašavanje ekonomske i biološke supstance ovog naroda. U tom kontekstu sam rekao da sad nije vrijeme da se raspravlja o ovoj tački – kazao je Pavićević.

Koprivica je kazao da će on predložiti dopunu dnevnog reda sa predlozima koji Pavićević smatra prioritetnijim.

– I da se odbor iznasi o ovim tačkama dnevnog reda, godišnji izvještaj o radu odbora, nehumano postupanje prema mitropolitu Amfilohiju i ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću. Volio bih da čujem koji su to prioritetni akti iz nadležnosti ovog odbora. Ako nema predloga, onda je to jasan odnos prema ovom dvevnom redu – kazao je Koprivica.

Pavićević je kazao da pristaje da se usvoji predloženi dnevni red, ali ako prva tačka dnevnog reda bude zajednički apel i osuda što parlement ne funkcioniše.

Koprivica je kazao da je saglasan da se nad Crnom Gorom nadvila opasnost da građani neće moći da plate neke osnovne stvari.

– Ali po mom mišljenju to neće moći da plate jer se pojavila opasnost od povrtaka na vlast onih koji su im sve uzimali i crno ispod nokta. A to je DPS sa partnerima – kazao je Koprivica.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve