Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

SD međunarodnim adresama: Izjasnite se o stavovima Krivokapića o osuđenom teroristi Kavaji

“Nije cilj sabotaža konstituisanja buduće vlasti, već njena odgovornost na koju se kontanstno poziva. Snimak dočeka Kavaje je nedavno izazvao buru u javnosti, između ostalog zato što je na njemu i predloženi kandidat nove skupštinske većine za mandatara Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić”, piše SD

Socijaldemokrate Crne Gore obratile su se juče međunarodnim adresama: Delegaciji EU u Podgorici, Ambasadi SAD i Ambasadi Velike Britanije sa zahtjevom za stav o izjavi kandidata za mandatara Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića povodom snimka dočeka osuđenog teroriste Nikole Kavaje, piše Pobjeda.

Kako se navodi u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, SD u dopisu ambasadama navodi da se domaća i međunarodna javnost mora nedvosmisleno odrediti prema snimku i izjavama Zdravka Krivokapića nakon toga, jer se u suprotnom, buduća vlast amnestira bilo kakve odgovornosti.

“Nije cilj sabotaža konstituisanja buduće vlasti, već njena odgovornost na koju se kontanstno poziva. Snimak dočeka Kavaje je nedavno izazvao buru u javnosti, između ostalog zato što je na njemu i predloženi kandidat nove skupštinske većine za mandatara Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić”, piše SD.

U dopisu se posebno potencira da se Krivokapić, koji pretenduje da u ime nove skupštinske većine obavlja funkciju premijera, nije ogradio od poruka sa tog snimka, a posredno afirmisao djelovanje glavnog aktera na tom snimku.

“Dobar početak rada nove vlade bi bio jasan otklon od takve politike i poruka sa tog jezivog snimka. No, gospodin Krivokapić ne da se nije jasno ogradio i osudio najmračnije ispade fašizma i ultranacionalizma, već je javnosti sasvim nehajno saopštio da je Kavaja, kao osuđeni terorista i simbol jedne zastrašujuće politike i ideologije zapravo: simbol otpora na ovim prostorima prema jednom diktatoru”, navodi se u pismu.

I tu, kako dodaju Socijaldemokrate, nije kraj.

“Naime, gospodin Krivokapić je za Kavaju, otmičara američkog aviona i čovjeka koji je planirao atentat na Jospia Broza Tita dodao pitanje kakav je on (Kavaja) terorista, da li je nekoga ubio”, ističe se u dopisu.

U pismu se dodaje da takav stav čovjeka koji namjerava da obavlja jednu od najznačajnijih državnih funkcija očigledno znači implicitno podržavanje sumanute ideologije i zapravo je krunski dokaz da je u Crnoj Gori već, za jako kratko vrijeme, stvorena patološka atmosfera u kojoj su ovakve izjave normalne i očekivane, čak i od ljudi planiranih za najviše funkcije.

“U takvoj atmosferi građani, koji nam se svakodnevno obraćaju, se osjećaju potpuno nezaštićeno, posebno oni koji insistiraju na sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori. Kada ovome dodamo činjenicu da se o budućoj vladi pregovara u manastiru, sa crkvenim velikodostojnicima, jasno je da snimak nije izolovani incident, već nastavak nacionalističke politike koja je sve ove godine imala kontinuitet i tinjala, a koja je sada dodatno ojačana ulaskom u institucije”, navodi se u pismu.

Socijaldemokrate posebno insistiraju u dopisu na činjenici da je javnost “pod ogromnim pritiscima da se svaka opravdana i zdravorazumska kritika tretira kao relikt prethodne vlasti, a da se svaki otpor klerofašizmu tretira kao mržnja prema jednom narodu u Crnoj Gori”.

U dopisu se ističe i da je sasvim jasno da se Krivokapić nikako nije slučajno mogao naći na ovom skupu.

“Nikako se slučajno nije mogao naći nekoliko sati na ovom vrlo intimnom i dobro probranom skupu sa mračnim i opasnim porukama, na kome se prisustvo moralo “zaslužiti”, ističu SD, dodajući da u Krivokapićevom prisustvu Kavaja izgovara i sljedeće: “Ja umijem da volim, ali 10 puta više da mrzim” i “…najveći moji neprijatelji su bili Šiptari”.

SD navodi da građanska Crna Gora na unutrašnjem planu treba da bude dovoljno zrela i ne igra igre bezrazložnih sabotaža konstituisanja nove vlasti, ali i da neće biti ćuteći saučesnik nekih bolno retrogradnih snaga, koje su, samo umivene novom retorikom, na velika vrata ušle u Crnu Goru.

“Isto to očekujemo od dugogodišnjih međunarodnih partnera naše građanske Crne Gore, od kojih, ponavljamo, javnost traži jasan stav ovim povodom. Okretati glavu od te činjenice, ne samo za međunarodne adrese već i za svakog mislećeg građanina ove zemlje, znači prepuštanje Crne Gore jednoj ideološkoj matrici koje se danas stidi čitav svijet”, zaključuje se u pismu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve