Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Savez slijepih: Značajan broj biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačan za osobe s invaliditetom

Vezano za okolinu biračkog mjesta, nijedno od posmatranih biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačno, odnosno parking se ne nalazi u neposrednoj blizini, nije označen znakom pristupačnosti, nije adekvatnih dimenzija ili ima nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom

Savez slijepih Crne Gore sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Andrijevici.

“Sedam (7) mobilnih posmatrača/ica danas je obišlo sva 23 biračka mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom. Monitoring se vršio u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal.

Do 14h sati posmatrači/ce Saveza slijepih posjetili/e su 23 biračka mjesta. Svim posmatračima/cama bilo je omogućeno nesmetano posmatranje.

Vezano za okolinu biračkog mjesta, nijedno od posmatranih biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačno, odnosno parking se ne nalazi u neposrednoj blizini, nije označen znakom pristupačnosti, nije adekvatnih dimenzija ili ima nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom.

Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 47.83% od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih 2 cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl.”, navodi izvršni direktor Goran Macanović.

Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan samo na 21.74% od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije samo ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane, jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu, dodaje on.

“Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s fizičkim invaliditetom samo na 13.04% od posmatranih biračkih mjesta. Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm.

Niti jedno od posmatranih biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida. Šabloni za glasanje koji su izrađeni u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista nalazili na 19 od ukupno 23 biračka mjesta, odnosno na 82.61%, jedan šablon nalazio se na 2 od 23 biračka mjesta, odnosno na 8.7%, a na isto toliko biračkih mjesta uopšte nije bilo šablona. Ni na jednom biračkom mjestu etison trake nisu postavljene, što je jedan od preduslova da osobe oštećenog vida samostalno ostvare svoje biračko pravo.

Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika/ca invalidskih kolica, 30.43% od posmatranih biračka mjesta bilo je u potpunosti pristupačno, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, te da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm”, istakao je Macanović.

Do 14h sati Savez slijepih nije primio prijave o različitim nepravilnostima.

“Podaci koje smo dobili danas ukazuju na nepoštovanje preporuka Državne izborne komisije, ali i Komisijinih pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i mjera kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja. Ovo posmatranje sprovodi se uz finansijsku podršku Misije OEBS u Crnoj Gori”, zaključuje Macanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve