Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Savez slijepih: Biračima s invaliditetom u Budvi onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava

Savez, kako su saopštili, sistematski nadgleda pristupanost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Budvi

Biračima s invaliditetom u Budvi onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava, poručuju iz Saveza slijepih Crne Gore.

Savez, kako su saopštili, sistematski nadgleda pristupanost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Budvi.

“Sedam mobilnih posmatrača/ica danas je obišlo svih 28 birakih mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupanosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom”, naveli su iz saveza u saopštenju.

Vrši se, kažu, monitoring u pet kategorija i to: okolina birčakog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije birčakog mjesta u odnosu na fiziku pristupačnost i izborni materijal.

“Do 14:00 sati posmatrači/ce Saveza slijepih posjetili/e su svih 28 biračkih mjesta. Svim posmatračima/cama bilo je omogućeno nesmetano posmatranje. Vezano za okolinu biračkog mjesta, tek 13.79 odsto od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom”, pojasnili su iz saveza.

Prilaz biračkim mjestima, prema njihovim riječima, u potpunosti je pristupačan na 41.38 odsto od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niji od propisanih dva cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stuba, žardinjera i sl.

“Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupaan na 41.38 odsto od posmatranih biračkih mjesta to pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane, jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu. Isti je u potpunosti pristupaćan za osobe s tjelesnim invaliditetom tek na 13.79 odsto od posmatranih biračkih mjesta. Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm”, pojasnili su.

Iz Saveza navode da niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta nije u potpunosti pristupno osobama otešenog vida.

“Što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od vreg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nisu pravilno postavljene. Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika/ca invalidskih kolica, 34.48 odsto od posmatranih biračkih mjesta bilo je u potpunosti pristupano, to znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, a da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm”, naveli su iz Saveza.

Dodaju da do 14:00 sati Savez slijepih nije primio prijave osoba s invaliditetom o nepravilnostima.

“Podaci koje smo dobili danas ukazuju na nešpotovanje preporuka Dražvne izborne komisije, ali i Komisijinih pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i mjera kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja. Ovo posmatranje sprovodi se uz finansijsku podršku Misije OEBS u Crnoj Gori”, zaključuju iz Saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve