Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaranović: MUP će uložiti sve svoje kapacitete na ubrzavanju ispunjavanja obaveza iz EU agende

Viševjekovni diplomatski odnosi Crne Gore i Francuske primjer su saradnje kakvu treba da baštine partnerske i prijateljske države, saglasili su se sagovornici

Ministarstvo unutrašnjih poslova će uložiti sve svoje kapacitete i napore na ubrzavanju ispunjavanja obaveza iz EU agende, kazao je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović tokom današnjeg susreta sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske.

Viševjekovni diplomatski odnosi Crne Gore i Francuske primjer su saradnje kakvu treba da baštine partnerske i prijateljske države, saglasili su se sagovornici.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz resora, Šaranović je zahvalio partnerskim službama Francuske na kontinuiranoj podršci koju pružaju Ministarstvu unutrašnjih poslova, najprije kroz dijeljenje specifičnih znanja i iskustava u oblasti zaštite i spašavanja, borbe protiv terorizma i borbe protiv organizovanog kriminala.

Jedan od najboljih primjera konkretne podrške je, po riječima ministra, Regionalni centar za sajber bezbjednost, koji je u okviru francusko-slovenačkog projekta sredinom godine otvoren u Podgorici.

“Ovaj centar je mjesto okupljanja stručnjaka iz oblasti sajber bezbjednosti, koji za cilj imaju edukaciju kolega sa Zapadnog Balkana za efikasnu borbu protiv sajber kriminala, kojem smo kao savremena društva izloženi svi podjednako. Uvjeren sam da ćemo kroz aktivnosti centra podići nivo informisanosti javnosti o značaju sajber bezbjednosti”, kazao je Šaranović.

On je iskazao nepokolebljivu opredijeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za još intenzivniji nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

“Ulaganje u resurse koji služe borbi protiv kriminala je ulaganje u evropsku budućnost i sigurnost”, kazao je ministar, naglašavajući da se rezultati ove borbe u Crnoj Gori reflektuju na cijeli region, ali i na zemlje Evropske unije.

On je, takođe, zahvalio Francuskoj na nedvosmislenoj podršci koju pruža Crnoj Gori na integracionom putu, a koji je vraćen u fokus vođenja unutrašnje i spoljne politike, u skladu sa strateškim opredjeljenjem.

“Punopravno članstvo u Evropskoj uniji apsolutni je prioritet rada Vlade Crne Gore, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će uložiti sve svoje kapacitete i napore na ubrzavanju ispunjavanja obaveza iz EU agende”, zaključio je Šaranović.

Iz MUPa su kazali da je ambasadorka Maske uputila čestitke Šaranoviću na imenovanju uz očekivanje da će Francuska i Crna Gora nastaviti da njeguju dobre odnose.

Ona je iskazala punu podršku francuskih vlasti kada je u pitanju evropski put Crne Gore, sa uvjerenjem da će “dinamizacija pregovaračkog procesa doprinijeti skorijem članstvu Crne Gore u zajednici evropskih naroda”.

Osim toga, kako još dodaju iz MUP-a, ambasadorka je izrazila spremnost Ambasade Francuske i bezbjednosnih službi da Ministarstvu unutrašnjih poslova pruže ekspertsku i tehničku podršku u borbi sa izazovima koji su pred sektorom bezbjednosti.

Sagovornici su se saglasili da postoji otvorenost obije strane za osnaživanje dosadašnje dobre saradnje, kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi, na dobrobit kako crnogorskih, tako i francuskih službi bezbjednosti, zaključaj je susreta. ​

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve