Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa rezultatima i nastavkom realizacije više projekata koji se sprovode u okviru zajedničkog programa za saradnju Evropske unije i Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku

Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške Savjeta Evrope predstavlja važan doprinos i na putu ka članstvu Crne Gore u EU – ocijenjeno je na sastanku ministarka evropskih poslova Maide Gorčević i šefice Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Lejle Dervišagić.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa rezultatima i nastavkom realizacije više projekata koji se sprovode u okviru zajedničkog programa za saradnju Evropske unije i Savjeta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku.

Gorčević je zahvalila Kancelariji Savjeta Evrope na podršci koju pružaju Crnoj Gori u ispunjavanju reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije i usklađivanju sa evropskim standardima, što je, kako je kazala, prioritet i u procesu proširenja EU.

“Saradnja sa Savjetom Evrope nezaobilazna je u reformama, posebno u dijelu vladavine prava i sprovođenja reformskih procesa u ovoj oblasti. Crna Gora će nastaviti da posvećeno radi na unapređivanju i implementaciji relevantnih politika, koje, uvažavajući vrijednosti i standarde ljudskih prava i demokratije, doprinose vladavini prava“, kazala je Gorčević.

Šefica Kancelarije Dervišagić je ukazala na značaj sprovođenja projekata koji se odnose na osnaživanje odgovornosti u pravosudnom sistemu; borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori; Kvalitetno obrazovanje za sve; Zaštita slobode i izražavanja i slobode medija u Crnoj Gori, kao i na projekte koji se bave promovisanjem dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, te Projekat jačanja kapaciteta vlasti na Zapadnom Balkanu i Turskoj za traženje, zaplijenu i konfiskaciju prihoda stečenih online kriminalom, sprječavanje pranja novca na internetu i obezbjeđivanje elektronskih dokaza (iPROCEEDS – 2).

“Savjet Evrope će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, naročito u oblasti ljudskih prava. Iskoristite sva iskustva i znanja eksperata Savjeta Evrope iz regiona i država članica EU kako biste ostvarili što bolji i brži napredak na putu ka EU“, poručila je Dervišagić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve