Četvrtak, 20 Juna, 2024
Rubrika:

Rot: Crna Gora da konsekventno i brzo završi reformski put, kako bi postala članica Evropske unije

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga Rot poručio je da očekuje da Crna Gora konsekventno i brzo završi reformski put, kako bi postala članica Evropske unije, uz ocjenu da 2028. može biti realistična godina za pridruživanje Uniji

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, zamjenik predsjednika Admir Adrović i članovi Odbora Seid Hadžić i Abaz Dizdarević sastali su se danas sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Njemačke Mihaelom Rotom (Michael Roth), koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Tom prilikom predsjednik Odbora Stjepović istakao je doprinos Skupštine u dijelu evropskih integracionih procesa, u susret dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Uz očekivanje nastavka nedvosmislene podrške Njemačke našem evropskom putu, Stjepović je pozvao na konkretnu posvećenost politici proširenja, s ciljem da Crna Gora što prije bude punopravna članica Evropske unije.

On se osvrnuo na dobre bilateralne odnose dvije zemlje, koji su osnaženi partnerstvom u NATO savezu i saradnjom koja je posebno značajna u trenutnom geopolitičkom kontekstu.

U skladu sa strateškim pravcem crnogorske vanjske politike, predsjednik Odbora je naglasio važnost kontinuiranog usklađivanja sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, u čemu se Crna Gora bez izuzetka pridružuje stavovima i odlukama EU.

Izražavajući otvorenost za jačanje parlamentarne saradnje Bundestaga i Skupštine, Stjepović je naglasio značaj redovne komunikacije zakonodavnih institucija i parlamentaraca, a zajednički je konstatovano da parlamentarna diplomatija igra važnu ulogu.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga Rot poručio je da očekuje da Crna Gora konsekventno i brzo završi reformski put, kako bi postala članica Evropske unije, uz ocjenu da 2028. može biti realistična godina za pridruživanje Uniji.

Ocjenjujući da je situacija u regionu veoma zabrinjavajuća, Rot je istakao da je Crna Gora „svetionik na Zapadnom Balkanu koji će ostalim državama dati podsticaj“, te da Njemačka sa sigurnošću vjeruje u put Crne Gore i sa pažnjom prati dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Poslanik Bundestaga je ohrabrio članove Odbora da međusobno sarađuju sa kolegama iz država članica EU, te da izgrađuju i unapređuju odnose sa parlamentima sa kojima još uvijek nije uspostavljena frekventna saradnja.

Sagovornici su diskutovali i o aktuelnim dnevnopolitičkim dešavanjima u zemlji, uz jednoglasni stav da je najveća vrijednost i bogatstvo Crne Gore u njenom građanskom karakteru, i njegovanju multietničkog, multivjerskog i multikulturalnog sklada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve