Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Radulović: Fokus Vlade biće na olakšavanju međudržavnih prelaza , razvoju autoputnih pravaca…

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore i ekspertski tim za tehničku pomoć konsultantske kuće ''COPA-PACE'' organizovali su završnu prezentaciju u okviru projekta ''Tehnička pomoć za podršku kapacitetima transportnog sektora i usklađivanje pravnih tekovina EU u Crnoj Gori'', finansiranog IPA sredstvima

Fokus ove Vlade će biti na olakšavanju međudržavnih prelaza, razvoju autoputniih pravaca, valorizaciji potencijala Luke Bar i razvoju intermodalnosti , te nastavku rekonstrukcije glavne željezničke pruge, za koju uskoro očekujemo pozitivan odgovor Evropske komisije o odobravanju pojedinačno najvećeg iznosa granta koji je Crna Gora do sada dobila, što bi bila potvrda ne samo kvaliteta rada, već i podrška evropskim principima i standardima na koje Crna Gora bazira svoje buduće pravce razvoja, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović na završnom događaju projekta Tehničke pomoći za podršku kapacitetima u sektoru transporta.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore i ekspertski tim za tehničku pomoć konsultantske kuće „COPA-PACE“ organizovali su završnu prezentaciju u okviru projekta ,,Tehnička pomoć za podršku kapacitetima transportnog sektora i usklađivanje pravnih tekovina EU u Crnoj Gori”, finansiranog IPA sredstvima.

Cilj događaja, kako je saopšteno iz resora, je predstavljanje rezultata četvorogodišnjeg projekta tehničke pomoći transportnom sektoru u Crnoj Gori, a kao osnovni ciljevi definisani su osiguranje usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU i povećanje kapaciteta za njegovu implementaciju.

,,Naročito je zadovoljstvo što imam priliku da podijelim rezultate ostvarene u proteklom periodu, kada je riječ o harmonizaciji propisa i jačanju kapaciteta crnogorske administracije u oblasti saobraćaja. Izuzetan doprinos u postizanju odličnih rezultata dala je renomirana konsultantska kuća GOPA-PACA , čiji je aranžman bio finansiran IPA sredstvima. Harmonizacija propisa i jačanje kapaciteta crnogorske administracije nisu jedine oblasti u kojima koristimo značajnu podršku Evropske komisije, na koju računamo i u narednim preiodu. Fokus ove Vlade će biti na olakšavanju međudržavnih prelaza, razvoju autoputnih pravaca, valorizaciji potencijala Luke Bar i razvoju intermodalnosti , te nastavku rekonstrukcije glavne željezničke pruge , za koju uskoro očekujemo pozitivan odgovor Evropske komisije o odobravanju pojedinačno najvećeg iznosa granta koji je Crna Gora do sada dobila, što bi bila potvrda ne samo kvaliteta rada, već i podrška evropskim principima i standardima na koje Crna Gora bazira svoje buduće pravce razvoja”, saopštio je Radulović, u svom obraćanju prisutnima.

,,Ministarstvo saobraćaja i transporta je jedan od ključnih partnera EU u kontekstu implementacije Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. U ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o Crnoj Gori, uprkos nekim identifikovanim prazninama i propuštenim prilikama, potvrđuje se dobar napredak u Pregovaračkom poglavlju 14, o transportnoj politici i ograničen napredak u Poglavlju 21 – Transevropske mreže. Izvještaj nudi smjernice za dalji rad ministarstva, a posebnu pažnju treba obratiti na usvajanje i implementaciju zakona i strategija nastalih u okviru projekta Tehničke pomoći. EU će nastaviti da podržava Crnu Goru sa najboljim mogućim rešenjima, bilo podrškom strukturnim reformama ili finansiranjem velikih projekata, usmjerenih na jačanje željezničkih i drumskih veza između Bara i susjednih zemalja”, istakla je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve