Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Radna grupa za proširenje EU danas o IBAR-u

Ambasadori država članica EU su u skladu sa procjenom EK, usvojili zajednički stav da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila privremene standarde.

Radna grupa za proširenje EU razmatraće na današnjoj sjednici Izvještaj o projceni privremenih mjerila (IBAR) za Crnu Goru. Na dnevnom redu je i Zajednička pozicija EU za poglavlja 23 i 24.

EK je prošle semice uputila Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) Predlog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za Crnu Goru. Ambasadori država članica EU su u skladu sa procjenom EK, usvojili zajednički stav da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila privremene standarde.

Tu poziciju treba da usvoje ambasadori država članica.

Evropska komisija (EK) je u svojoj procjeni konstatovala da je Crna Gora ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

Izvještaj o procjeni privremenih mjerila (IBAR) Evropska komisija je predala državama članicama EU koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovor između zemlje kandidata i Evropske unije.

U slučaju da EU definitivno podrži IBAR i odredi zajedničku poziciju, ide se ka završnici pregovora za poglavlja 23 i 24, i u finalnu fazu pristupnih pregovora sa EU generalno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve