Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Promjene na izbornim listama dobre za Crnu Goru

Poslanik i kandidat sa liste koju predvodi DPS Andrija Nikolić, kaže da su formirali savez sa zajedničkim ciljem da Crna Gora bude članica EU. Nije siguran da zajedničke ciljeve imaju i druge koalicije

Promjene na izbornim listama većine partija i koalicija dobre su za Crnu Gori, ocijenjeno je u emisiji “Argumenti” na Televiziji Crne Gore.

Poslanik NSD Slaven Radunović kaže da su promjene na izbornim listama manifestacija i posljedica onoga što se desilo avgusta 2020. godine.

“DPS je u ozbiljnom padu i došao je do pozicije koja je predvidiva, vidjećemo da li će sačuvati i ovaj broj birača. Napravili su promjene na listi sa ciljem i da se malo zavara publika”, kaže Radunović.

Radunović: Nije dobro isključiti sve iskusne političare

Jedna od najvećih promjena je, kako kaže, i to što DF više ne nastupa kao koalicija. Kaže i da 17 lista nije realnost Crne Gore.

Smatra i da se sa pravom postavlja pitanje da li su neke liste “lovci na novac”.

“Neke, ja mislim da jesu. Mislim da je došlo vrijeme da se pooštre kriterijumi ili da se pooštre propisi”, kazao je Radunović i podsjetio da će skoro 40.000 eura dobiti svaka potvrđena lista.

Kaže i da u DF-u nije bilo nikakvih svađa, a da ih je, kako dodaje, bilo došlo bi to do građana i medija.

On ističe i da je NSD podmladila listu te da nije dobro isključiti sve, kako kaže, iskusne političare.

“Taj ko misli da svršeni srednoškolci ili studenti treba da preuzmu upravljanje državom taj ne mislili dobro Crnoj Gori”, kazao je Radunović.

Nikolić: Prosječnu platu ćemo uvećati za 50 odsto, minimalna penzija biće 350 eura

Poslanik i kandidat sa liste koju predvodi DPS Andrija Nikolić, kaže da su formirali savez sa zajedničkim ciljem da Crna Gora bude članica EU. Nije siguran da zajedničke ciljeve imaju i druge koalicije.

“Moj utisak je da je riječ o ambiciji da se politički preživi i premosti provjera povjerenja. Mislim da DPS donosi novi nivo političke kulture na političkoj sceni Crne Gore”, kazao je Nikolić i podsjetio da je Milo Đukanović nakon poraza na izborima prepustio Danijelu Živkoviću da vodi partiju.

Kaže i da je za DPS bilo dragocjeno što su dvije godine proveli u opoziciji.

“Politika vrijedi onoliko koliko je u stanju da unaprijedi standard građana u jednoj državi”, kazao je Nikolić. Fokus je kaže, na unapređenju kvaliteta života i DPS nudi konkretne mjere kako do stabilne ekonomske osnove.

“Ako budemo stožer u budućoj vladi do kraja 2025. zaključićemo proces pregovora sa EU i 21. maja 2026. biti spremni za članstvo u EU, ako to budu omogućavali globalni uslovi. Prosječnu platu ćemo u narednom četvorogodišnjem mandatu uvećati za 50 odsto, minimalnu penziju na 350 eura, ali ne na bazi ekonomskog populizma, već na bazi realne ekonomije koja podrazumijeva pokretanje novog investicionog ciklusa”, kazao je Nikolić i dodao da su to osnove izbornog programa koalicije koju predvodi DPS.

Konatar: Koalicija sa Demokratama čin odgovornosti

Da živimo proces političkih promjena smatra funkcioner GP URA Miloš Konatar.

“Dešavaju se procesi koji su dobri za demokratizaciju Crne Gore. Imamo nove političke subjekte imamo tradicionalne koje neće nastupiti u formamam kakvim su ranije nastupali. Mislim da je to dobro jer imamo smjenu generacija”, kazao je Konatar.

Smjena generacija u politici je dobra, a kako kaže Konatar, veliki broj lista je dijelom i posljedica političkih promjena.

“Mislim da će doći do neke vrste pročišćavanja političke scene i to je za nastavak političkog života u Crnoj Gori dobro”, kaže Konatar.

Koalicija “Hrabro se broji”, koju čine GP URA i Demokrate je, kako kaže, Konatar je čin odgovornosti zbog većeg interesa, a to su za napredak i pomirenje u Crnoj Gori.

“Mi u Crnoj Gori moramo da se mirimo i pokažemo da uprkos razlikama nađemo nesto što je zajedničko. Zajedničko je to da Crna Gora postane naredna članica EU, a da bi to postala moramo da se izborimo sa organizovanim kriminalom i korupcijom koji su najveća prijetnja Crnoj Gori. Zbog toga smo se i odlučili na savez sa Demokratama”, saopštio je Konatar i dodao da su Demokrate pokazivale da su “iskreni borci protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Kaže i da su tom koalicijom pokazali da su spremni da uče na greškama i učine sve da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

“Koalicija “Hrabro se broji” biće stup i garant da će se borba protiv organizovanog kriminala i korupcije nastaviti”, poručio je Konatar.

Navodi i da građani ne treba da se boje političkih promjena koje će kako smatra ubrzati put Crne Gore EU.

Ivanović: Sa DPS-om nećemo, sa NSD i DNP možemo razgovarati

Filip Ivanović iz Pokret “Evropa sad” kaže da je ovo što nam se sad dešava posljedica političkih promjena od avgusta 2020. godine.

“Građani su pokazali da žele ne samo smjenu generacija već i promjenu ideja retorike i načina na koji se vodi politika. Mislim da smo to mi iz PES donijeli i dali građanima ono što su priželjkivali da se konačno okrenemo životnim temama”, kazao je Ivanović.

Misli da su sve te promjene dobre za Crnu Goru i dodaje kako očekuje da će PES imati dobar izborni rezultat.

Komentarisao je današnje istraživanje CEDEM-a koje je pokazalo da PES ima podršku od 29,1 odsto građana.

“Istraživanje daje utisak da je PES najjači politički subjekt, to nas je istraživanje zakinulo za nekoliko procenata, ali vidjećemo to na izborima”, naveo je Ivanović.

On ističe i su mediji doprinijeli tome da se napravi atmosfera mimoilaženja u PES-u.

“Istina je da smo mi u Crnoj Gori navikli da pratije funkcioniši tako da će predlozi automatski biti usvajani bez pretjerane razmjene mišljenja. Naši funkcioneri nisu ponikli iz tog političkog miljea. Sjednice našeg Predsjedništva i GO mjesta su žive i argumentovane rasprave koja nije prerasla u svađu ili uvrede, kako su neki mediji prenijeli”, poručio je Ivanović.

Bilo je kaže razlika između Milojka Spajića i Jakova Milatovića o modalitetu izlaska na izbore.

“To su dva ligitimna stava i od 2. aprila Milatović je izabrani predsjednik Crne Gore i on želi da pokaže da je predsjednik svih građana i da partijski interesi neće imati prioritet”, kazao je Ivanović.

Kazao je i da DPS nije stranka sa kojom bi bili raspoloženi da formiraju vladu nakon izbora. Sa koalicijom koju čine NSD i DNP zavisi, kako kaže, od izbornog rezula i programskih principa.

“Što se mene tiče mislim da su mogući razgovori sa njima”, poručio je Ivanović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve