Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Preokret: Siguran stan znači kvalitetan život i održivo poslovanje

U cilju optimalnog korišćenja prostora u seoskim naseljima se, prema njenim riječima, mogu graditi mali kvartovi 50 do 100 stanova, koji će zadovoljiti sve potrebe građana

Pravo na siguran stan je ključni segment programa Preokreta. Ovo podrazumijeva formiranje stambenog fonda preko kojeg će se u prvoj fazi izgraditi 4.000 stanova za potrebe mladih, podstanara, kao i svih onih koji nemaju uslove da dođu do sigurnog stana, posebno sada kada svjedočimo vrtoglavom rastu cijena nekretnina i zakupa, kazala je Aleksandra Jokić, kandidatkinje za poslanicu liste Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić.

“Ovime se ne rješava samo stambeno pitanje, već i pitanje sigurnog prostora i istovremeno se stvaraju uslovi za formiranje malih porodičnih preduzeća. Siguran stan podrazumijeva održivi sistem urbanizacije i pametno korišćenja prostora. Time se pravi otklon od dosadašnje politike planiranja prostora, koja je uzrokovala raspršenu gradnju, nehumana naselja, te usitnjavanje i zagađenje plodnog zemljišta i osjetljivih ekosistema”, istakla je Jokić.

Prema njenim riječima, primjenom programa Siguran stan, 100 stambenih jedinica umjesto 100 hektara plodne zemlje mogu zauzeti samo jedan hektar. Tako se, pojasnila je, štedi elektro, vodovodna i putna mreža, a istovremeno se smanjuju gubici vode i struje.

“Na ovaj način čuvamo i plodnu zemlju za zdravu domaću hranu, čime se poboljšavaju uslovi za poljoprivredu i smanjuje zavisnost od uvoza prehrambenih proizvoda. Dodatno, stanovi će biti građeni sa toplotnom izolacijom, što će smanjiti račune za struju i potrošnju ogrijevnog drveta od 20 do 50 odsto. Tako malim koracima gradimo sigurnu Crnu Goru”, naglasila je Jokić.

Za razliku od mnogih naselja koja sada imamo, kroz prozor sigurnog stana, poručuje Jokić, pogled neće biti na beton, već na krošnju drveta.

“Siguran stan znači da svako naselje ima park, igralište i druge osnovne sadržaje. To je preduslov da kvartovi omoguće kvalitetan život za sve uzraste stanovništva”, dodala je ona.

U cilju optimalnog korišćenja prostora u seoskim naseljima se, prema njenim riječima, mogu graditi mali kvartovi 50 do 100 stanova, koji će zadovoljiti sve potrebe građana.

“Ovi kvartovi mogu imati radionice u zavisnosti od tipa malog porodičnog preduzetništva. U radionicama se mogu razvijati male sirare, uslužno cijeđenje soka i vinarije, u skladu sa djelatnostima lokalne zajednice. U ovim kvartovima se može nalaziti i prostor za izlaganje i degustaciju domaće zdrave hrane, što treba da bude dio turističke ponude. Tako se podstiče razvoj sela, poljoprivrede i ruralnog turizma, odnosno siguran posao”, ukazala je.

Kroz program ‘Siguran stan’ gradi se, smatra Jokić, finansijska nezavisnost ljudi koji su dobili stan na korišćenje, a koji ga onda mogu otkupiti od države kada ojačaju finansijski.

“Taj novac bi onda išao nazad u stambeni fond za izgradnju novih stanova. To je primjer zelene ekonomije, jer siguran stan čini prostor sigurnim, što je jedan od uslova za siguran posao. Pored izgradnje 4.000 stanova postoji još nekoliko modela kako do Sigurnog stana, koje ćemo predstaviti u nastavku kampanje i tako dodatno pojasniti na koji način siguran stan, posao i prostor mogu da učine Crnu Goru sigurnom državom”, zaključuje Jokić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve