Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Preokret predao listu za izbore u Podgorici, Srđan Perić nosilac

To je, kako je saopštio Preokret, prva lista koja je Izbornoj komisiji Glavnog grada predala potpise birača koji su dali podršku izbornoj listi

Preokret je danas Izbornoj komisiji Glavnog grada predao listu za lokalne izbore za odbornike Skupštine Glavnog grada, koji će se održati 23. oktobra ove godine.

To je, kako je saopštio Preokret, prva lista koja je Izbornoj komisiji Glavnog grada predala potpise birača koji su dali podršku izbornoj listi.

Listu predvodi Srđan Perić, a čine je ugledni intelektualci i građani iz različitih djelova Podgorice, od kojih većina ranije nije bila aktivno politički angažovana.

Na listi se nalaze:

1. Srđan Perić, profesor književnosti (Stara Varoš)
2. Radmila Milošević, šahistkinja (Preko Morače)
3. Mirza Krnić, ekonomista (Tuški put)
4. Svetlana Dukić, konzervatorka (Drač)
5. Matija Milačić, građevinski inženjer (Gornja Gorica)
6. Radovan Sredanović, fizičar (Donja Gorica)
7. Vanja Kovačević, profesor filozofije (Stara Varoš)
8. dr Snežana Dragićević, biološkinja (Preko Morače)
9. Milutin Baturan, geodeta (Zabjelo)
10. Ilija Vuksanović, inženjer geodezije (Blok 9)
11. dr Veselinka Beatović, epidemiološkinja (Stari Aerodrom)
12. Ljubomir Komatina, ekonomista (Zlatica)
13. Dejan Perović, politikolog (Preko Morače)
14. Miodrag Ilić, menadžer (Murtovina)
15. Dušica Krivokapić, preduzetnica (Momišići)
16. Anes Beriša, farmaceutski tehničar (Stari Aerodrom)
17. Maša Stojanović, ekonomistkinja (Stara Varoš)
18. Dragan Vukčević, mašinski inženjer (Centar)
19. Filip Pejović, arhitekta (Tološi)
20. Marko Vujović, menadžer (Gornja Gorica)

“U obraćanju na konferenciji za medije koje je održana na otvorenom prostoru nosilac liste Preokreta za Podgoricu, Srđan Perić je govorio o oslobađanju političke scene od grča koji nameću postojeći akteri i da će fokus Preokreta biti na promociji i ostvarenju ekonomskog i funkcionalnog razvoja grada sa socijalnom komponentom koja će značiti razvoj Glavnog grada kao snažne loklane samouprave koja može da bude motor vraćanja suštinske autonomije lokalnim samoupravama – što treba da rezultira stabilnim finansijama i velikim projektima iza kojih Grad može
da stoji, a o kojima je Perić bliže govorio na pressu”, naveli su u saopštenju.

On je, kako dodaju, govoreći o prinicpima Preokreta saopštio da je nužna suštinska rekonfiguracija političke scene na način da vratimo moć građaninu i da vratimo odgovornost u politiku. Naveo je da vlast mora biti kontolisana, građanin mora imati pravo na inicijativu, dok sa druge strane svaka vlast mora davati indikatore uspješnosti koji će biti podložni kontroli.

Perić se založio i da svi politički pregovori budu javni.

„Partijske oligarhije su zaboravile da postoje zbog građana. Mi bismo htjeli da građani budu u epicentru, a da nas država servisira, saopštila je Radmila Milošević.

Naglasila je da su prirodni zahtjevi građana da imaju brzu i funkcionalnu admistraciju, bez partijskih zapošljavanja i klijentelizma uz puno poštovanje principa odgovornosti, transaprentnosti, autonomije i mjerljivosti u radu.

„Mi živimo u društvu gdje sve može da propadne a političar trči da sačuva fotelju. U takvoj fasadnoj politici, on gleda da postane što više popularan a ne efikasan i na taj način se kida veza sa građanima – prije svega sa mladima” istakao je nosilac liste Preokreta za Danilovgrad Vuk Iković.

On je dalje naveo da kada prekinete kopču sa mladima vi ste prekinuli osnovnu kariku razvoja grada.

Naglasio je, kako se navodi, da hiljade mladih napušta Crnu Goru i da Preokret želi da preokrene situaciju kroz konkretna rješenja na polju prava na stan, vodu, energiju, na rad – “da mladi čovjek može da živi od svog rada i da uživa u svom ostvarenju”.

On je najavio skoru predaju liste Preokret za Danilovgrad.

Na presu su, kako su naveli, predstavljeni konkretni programski ciljevi izborne liste Preokret:

• stambeno zbrinjavanje građana Podgorice, razvijanjem sistema masovnog javnog stanovanja;
• vraćanje svojine bivšim vlasnicima ili njihovima zakonskim nasljednicima na neizgrađenom zemljištu koje je ekspropirisano, nacionalizovano odnosno izuzeto iz posjeda ili na drugi način
podržavljeno nakon 1968. godine;
• zaštita prava na vodu građana Glavnog grada, zabranom privatizacije vodovodne mreže kao javnog resursa i garantovanjem minimuma vodosnabdjevanja;
• održivo upravljanje prostorom i prirodnim resursima;
• osnivanje Gradske štedionice, kao bankarske institucije u većinskom vlasništvu Glavnog grada, sa vizijom tradicionalne, ali savremene, fleksibilno organizovane, profitabilne i dugoročno uspješne banke
• poboljšanje javnih usluga i otvorenost gradske administracije ka građanima i idejama za razvoj Podgorice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve