Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Predstavljeni prioriteti za ubrzano pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji

Iz Skupštine su saopštili da sastanci sa poslanicima Evropskog parlamenta, predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove realizovani su 29. i 30. novembra u Briselu

Komisija je spremna da pruži svu potrebnu podršku Crnoj Gori da zauzme strukturisan i strateški pristup za neophodnu političku i društvenu transformaciju zemlje, poruka je iz EU tijela, gdje je danas Delegacija Crne Gore održala sastanke sa predstavnicima institucija Unije.  Delegacija je predstavila prioritete za ubrzano pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Iz Skupštine su saopštili da sastanci sa poslanicima Evropskog parlamenta, predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove realizovani su 29. i 30. novembra u Briselu.

“Posjeta je organizovana u kontekstu podrške integraciji Crne Gore sa ciljem razmjene mišljenja između crnogorskih i evropskih poslanika o politici proširenja Evropske unije, sa posebnim naglaskom na reformsku agendu Crne Gore u procesu pristupanja”, naveli su iz Skupštine.

Tokom posjete, kako se navodi, na odvojenim sastancima, poslanici Skupštine Crne Gore razmijenili su mišljenja sa evropskim kolegama i to predsjedavajućim Delegaciji EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Vladimirom Bilčikom, izvjestiocima EP iz sjenke za Crnu Goru Klemenom Grošeljem i Tomasom Vajsom , predsjednikom Odbora za spoljne poslove i kopredsjedavajućim Grupe za podršku demokratiji i koordinaciju izbora Dejvidom Mekalisterom, kao i evroposlanicom Korinom Krecu.

Delegacija Crne Gore/ Foto: Skupština CG

U otvorenoj diskusiji, naglašeno je da je Crna Gora i dalje partner Unije koji je najviše napredovao u procesu pristupanja.

Takođe, dodaju, istaknuto je da bi trebalo iskoristitimomenat otvorenih vrata Evropske unije.

“Sagovornici su naglasili da su dosadašnji rezultati Crne Gore, uz otvorena sva pregovaračka poglavlja, te činjenicu da država nema ozbiljnih otvorenih pitanja sa susjedima, veoma pozitivan znak i podsticaj ne samo za Crnu Goru već i ostale zemlje za evropskim apsiracijama”, stoji u saopštenju.

Navodi se da Crnogorska delegacija je pozdravila poruke ohrabrenja i optimizma koje su uputili poslanici Evropskog parlamenta u kontekstu evropske perspektive za našu zemlju, uz naglasak da je pred “Crnom Gorom istorijska šansa” i da je njeno pridruživanje Evropskoj uniji “veoma realistično uz ispunjavanje neophodnih kriterijuma”.

“Istaknuto je da, uprkos političkim razlikama, postoji konsenzus svih partija u Crnoj Gori oko evropske agende, kao i posvećenost ostvarivanju konkretnih rezultata. U tom smislu, poslanici Evropskog parlamenta su pozdravili nedavno imenovanje sudije Ustavnog suda i odlučnost političkih snaga da ispune preostale potrebne uslove za članstvo, te predstavili konkretne prioritete po oblastima”, dodaju iz Skupštine.

U drugom dijelu posjete, kako se još navodi, poslanici su razgovarali sa predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove o konkretnim koracima koje zemlja treba da preduzme za punopravno članstvo, uključujući ispunjavanje mjerila u okviru poglavlja 23 i 24, prije svega onih koji se odnose na vladavinu prava, izbornu reformu, borbu protiv korupcije, tržišnu ekonomiju i slobodu medija.

“Prenešena je poruka da je Komisija spremna da pruži svu potrebnu podršku Crnoj Gori da zauzme strukturisan i strateški pristup za neophodnu političku i društvenu transformaciju zemlje. Posebno je istaknut značaj konkretnih inicijativa poput novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je donesen sa ciljem jačanja ekonomskog rasta, intenziviranja reformi i ubrzanja društveno-ekonomskog približavanja Uniji”, neki su od zaključaka.

Delegacija Skupštine Crne Gore su činili predsjednici i predstavnici poslaničkih klubova, u sastavu: Zdenka PopovićMiodrag LakovićIvan VukovićSlaven RadunovićMirsad NurkovićMilun ZogovićAna Novaković Đurović, Slađana KaluđerovićBoris MugošaArtan ČobiAdrijan VuksanovićJevrosima Pejović. 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve